RADULOVIĆ OČEKUJE

Prihodi od turizma preko milijardu eura

Prihodi od turizma u Crnoj Gori u ovoj godini trebalo bi da iznose između 1,1 milijardu i 1,15 milijardi eura, saopštio je ministar održivog razvoja i turizma, Pavle Radulović.

On je u Skupštini, odgovarajući na pitanje poslanika Demokratske partije socijalista (DPS) Miloša Nikolića, rekao da u Ministarstvu očekuju da će Crna Gora značajno da se primakne broju od 2,5 miliona turista koji će je posjetiti i da će oni ostvariti oko 14 miliona noćenja.

“Ostvarenje ovakvog rezultata svakako podrazumijeva da svaki akter na državnom i lokalnom nivou, kao i crnogorska privreda, pruže maksimum kada je u pitanju organizacija sezone, rješavanje problema iz ranijeg perioda, ali i borba protiv sive ekonomije”, kazao je Radulović.

On je ocijenio da crnogorski turizam posljednjih godina bilježi značajan i stabilan rast.

“Rezultati ostvareni prošle godine od preko milijardu EUR prihoda, preko 2,2 miliona posjeta i blizu 13 miliona noćenja, rezultati su ispravnosti politike u turizmu koji vodi ova i prethodne vlade”, poručio je Raduloivć.

On je rekao da su najave za ovu turističku godinu ohrabrujuće, što pokazjuju dosadašnji rezultati.

“U prvom kvartalu smo u kolektivnom smještaju zabilježili preko 120 hiljada turista, što predstavlja rast od oko 40 odsto u odnosu na isti period prošle godinu. Takođe, prvi put u prvom kvartalu, crnogorski hoteli su prebacili sumu od 100 hiljada turista koji su ih posjetili”, dodao je Radulović.

Ostvareno je i preko 230 hiljada noćenja.

Radulović je saopštio da je prošlog petka, i pored veoma nepovoljnih vremenskih uslova, u Crnoj Gori boravilo 33,5 hiljada turista, što je deset odsto više u odnosu na isti prošlogodišnji period.

“Kada je u pitanju boravišna taksa, do 24. maja je naplaćeno preko 1,1 milion EUR”, precizirao je Radulović.

Na pitanje da li je zadovoljan sa do sada uređenim kada je u pitanju razvoj zimskog turizma na sjeveru države, Radulović je rekao da je tokom ove sezone Crnu Goru posjetilo 153 hiljade turista, 33 odsto više nego prethodne.

“Ostvareno je i 300 hiljada noćenja. Takođe, tokom tri mjeseca ove godine u Crnoj Gori je u kolektivnom smještaju boravilo preko 45 odsto turista više nego prethodne. To je dovoljan podatak uspješnosti zimske sezone”, zaključio je Radulović.

Izvor: Mina