Portal Sjevercg će na portalu objavljivati priče gradjana sa Sjevera Crne Gore, koji su napustili ovaj region u potrazi za boljim životom, seleći se prema južnom dijelu države kao i Podgorici.

Jedan od njih je i Nermin Hodžić koji je živio u Bijelom Polju prigradskom naselju Nedakuse.Nermin  je prvi put otišao iz Bijelog Polja 1994.god. sa roditeljima i bratom u Njemačku, gdje se nakon šest mjeseci vraća sa ocem nazad u Bijelo Polje, zbog razvoda njegovih roditelja. Medjutim, nakon četiri godine, tj.1998 god. on se ponovo vraća u Njemačku i ostaje da radi i  boravi sledećih 14 godina, do 2012 godine. Tokom boravka u Njemačku često je razmišljao kako da se vrati u svoj rodni grad , kod svog oca gdje bi tu  nastavio da  živi i radi.  To je bio razlog da 2006. godine počne graditi objekat od 136m2 koji završava 2007. godine u prigradskom naselju Nedakuse.Te godine odlazi u Sarajevo u  posjetu rodbini i upoznaje sadašnju suprugu Mersihu, koja je rođena u   Sarajevo.

Nakon 14 godina 2012 godine  on se nakon mukotrpnog rada u Njemačkoj odlučuje  da sa zaradjenim kapitalom vrati da živi i radi u svoj rodni grad . Nermin i Mersiha su se počeli baviti proizvodnjom mlijeka i sira  i u svojoj farmi su imali oko šest krava. Sve je to kratko trajalo priča Nermin, nijesu imali dobru prodaju proizvoda, zbog čega su često morali da traže prodaju po kućama,pa su ponekad  dijelili besplatno sir i mlijeko komšijama .

Tražio je Nermin i drugi način kako bi mogao da ostane u svome gradu da živi i radi, ali nije bilo načina ,jer bi pokretanje bilo kakvog privatnog biznisa  bilo rizično.Odlučio da sa suprugom nastavi dalje živjeti u Bar. Sa kapitalom koji je zaradio u Njemačkoj,on kupuje kuću u Čanj , otvara piceriju i sa svojom suprugom počninje raditi ugostiteljski posao,  gdje su radili jednu sezonu .Nakon što je  vidio da je  u našem sistemu jako teško opstati u privatnom sektoru, odluči da nastavi raditi pod dnevnicom, zimi  radi na gradjevini a ljeti u restoranima. On kaže, da ono što je njemu i njegovoj supruzi dalo najviše snage da nastave da se bore je rodjenje njihovih kćerki  Mualle, rođene 2014. godine i Halime koja se rodila 2016 godine. Dodaje, da kada bi ga neko pitao da li bi se vratio da živi u Bijelo Polje,odgovorio bi mu, da bi sjutra odmah prodao svoje  nekretnine i sa svojom suprugom i kćerkama se vratio.Imam gdje da boravim , ali od čega bih  živio sa svojom porodicom,sada je situacija još gora od one kada sam tek došao iz Njemačke.

Sada je i Bar pretvoren u Sjeverni region,nastavlja on i ovdje već postoje Rožajska,Bijelopoljska i druga naselja, tako ih i zovu,a stalno  dolaze nove porodice sa Sjevera.Takodje, pretrpan je  i već razmišljam da sa svojom porodicom odem nazad u Njemačku,jer ni ovde nemamo neku  svijetlu budućnost.Radim za dnevnicu od 20 do 25 eura,tako da je i sa tim jako teško opstati,a sada zamislite kako možete opstati sa 150 eura u Bijelom Polju,očajno priča Nermin .

Sjevercg