JEDAN OD NAJVEĆIH SKIJAŠA-SKAKAČA

Preminuo legendarni Mati Nikenen

Finac Mati Nikenen, jedan od najvećih skijaša-skakača u istoriji, preminuo je u 56. godini, u noći između nedjelje i ponedjeljka.

Foto: Guliver/Getty images

Nikenen je četvorostruki olimpijski pobjednik, petostruki svjetski šampion i četvorostruki osvajač Svjetskog kupa tokom karijere koja je trajala od 1981. do 1991. godine.

Rođen u Jiveskuli 17. jula 1963. Nikenen je još kao tinejdžer počeo dominaciju koja će trajati tokom cijele decenije i učiniti ga po mnogima najboljim skakačem svih vremena.

Poslije pobjede u Oberstdorfu pretposljednjeg dana 1981, kojom je nagovijestio šta slijedi, prvu titulu prvaka svijeta osvojio je u Oslu 1982, sa osamnaest i po godina, a već sljedeće godine osvojio je i Svjetski kup i turneju Četiri skakaonice. Na Igrama u Sarajevu osvojio je olimpijsko zlato na velikoj i srebro na maloj skakaonici. Već do 22. rođendana postavio je pet svjetskih rekorda (najduži let: 191 metar) i osvojio Svjetski šampionat letača na Planici.

Na taj način kompletirao je titule u svih pet skakačkih takmičenja, što nije uspjelo nijednom konkurentu u istoriji.

Najuspješnija njegova godina bila je 1988, kada je osvojio Četiri skakaonice, Svjetski kup i sve tri zlatne medalje na OI u Kalgariju, čime je postao najuspješniji muškarac na Igrama.

Nakon toga njegova karijera je krenula silaznom putanjom, a poslije 143 takmičenja, 46 pobjeda i 76 podijuma povukao se iz sporta.

Tokom devedesetih bio je muzička zvijezda u Finskoj, ali je poslije uspješnog početka upao u velike probleme i jedno vrijeme zarađivao za život igrajući u noćnom klubu.

Tokom prve decenije ovog vijeka bio je u brojnim problemima sa zakonom, zbog alkoholizma, tabletomanije, tuča u klubovima i čestih sukoba sa tadašnjom partnerkom.

Iz nevolja se izvukao početkom ove decenije, poslije boravka u zatvoru.

Uzrok smrti Matija Nikenena još uvijek nije poznat. Iza sebe je ostavio troje djece iz tri braka.

Izvor: Sportklub