Idejni tvorac Spajdermena Stiv Ditko preminuo je u 90 godini. On je pronađen mrtav u svom stanu na Menhetnu u Njujorku, javljaju američki mediji.

Ditko je radio s kompanijom Marvel Comics 60-ih godina, a ideju za kreiranje lika Spajdermena razradio je zajedno s izvršnim direktorom kompanije Stenom Lijom.

Ditko je zaslužan i za kreiranje lika Doctor Strange.

Li je navodno želio da kreira superjunaka s moćima pauka, ali Ditko je ustvari kreirao Spajdermenov plavo-crveni kostim i razradio karakter lika.

Ditko je napustio Marvel Comics 1966. godine nakon svađe s Lijom. On je potom otišao u DC Comics gdje je kreirao superjunaka The Creeper.

“Steve Ditko je jedan od najnevjerovatnijih kreatora u istoriji stripa. On nam je pokazao kako u svakom od nas živi heroj. Pružamo naša srca njegovim voljenima i svima koji su ga poznavali”, napisali su iz DC Comics na Twitteru nakon Ditkove smrti.

Stiv je bio poznat po izbjegavanju medija kojima nikada nije želio davati nikakve izjave. Čak je odbio i da se pojavi u BBC-evom dokumentarcu “In Search od Steve Ditko” koji prati njegovu priču i njegov život.

Mnogi koji su imali priliku da ga upoznaju kažu kako je Ditko jedan od najvećih strip autora i tvoraca koji je ikada živio.

Izvor: AntenaM