Premijer spreman da objavi imena funkcionera koji su dobili stanove pod povoljnim uslovima

Vlada ne poklanja stanove, već ih dodjeljuje pod povoljnim uslovima, na sličan način postupaju i druge države, druge grane vlasti u Crnoj Gori, kao i strane i domaće kompanije, rekao je danas predsjednik Vlade, Duško Marković, tokom Premijerskog sata, ističući da je spreman da skine oznaku tajnosti sa imena funkcionera koji tako obezbijede krov nad glavom.

Marković je, odgovarajući na pitanje Neđeljka Rudovića iz Kluba poslanika SNP – DEMOS, kazao da se o kriterijumima za dodjelu stanova pod povoljnim uslovima može razgovarati i da će uvažiti sugestije koje dobije.

“U crnogorskoj javnoj upravi radi na desetine hiljada zaposlenih, neki kao funkcioneri, većina kao državni službenici. Valjda je normalno da im država, gle čuda, kao poslodavac omogući da po povoljnim uslovima obezbijede krov nad glavom”, istakao je predsjednik Vlade.

Prokomentarisao je da je pitanje postavljeno tako da pomišlja da bi Crna Gora bila obećana zemlja kada bi funkcioneri bili beskućnici.

“Hoćete da kažete da je ispravno da mlada osoba koja gradi karijeru u državnoj upravi, a svi znamo kakve su plate u državnoj upravi, cijelog života ostane kod roditelja, da nema pravo na podšku poslodavca da dostojanstveno i od svog rada gradi svoju budućnost? Državni službenici nijesu politički imenovane ličnosti, već profesionalci koji će raditi i u nekoj budućoj vladi”, rekao je Marković, dodajući da će nastaviti da ih podržavaju u rješavanju stambenih pitanja, sviđalo se to nekome ili ne.

Predsjednik Vlade je naglasio da je u sektoru bezbjednosti u posljednje četiri godine više od 700 zaposlenih riješilo stambeno pitanje po povoljnijim uslovima te da će u ovoj godini oko 150 zaposlenih takođe biti u prilici da dobije kredit za poboljšanje uslova stanovanja, izgradnju ili kupovinu stana.

“Sindikat bezbjednosnih institucija je uz podršku Vlade započeo projekte za zaposlene u Baru, Cetinju, Beranama, Pljevljima, Herceg Novom, Ulcinju, Danilovgradu, za još oko 300 stambenih jedinica. U prosvjeti imamo 318 zaposlenih koji su stambena pitanja riješili po povoljnijim uslovima. Samo u posljednje dvije godine ovo važno egzistencijalno pitanje riješilo je i 160 zaposlenih u zdravstvu”, precizirao je Marković.

Ukazao je i da je zahvaljujući projektu 1000+ čak 1.175 porodica riješilo stambeno pitanje.

“I to je kupovina po povoljnim uslovima, i to je projekat ove Vlade. A, za razliku od pojedinih, ja rješavanje stambenog pitanja ne doživljavam kao privilegiju, već kao potrebu”, poručio je Marković Rudoviću.

On je kazao da je spreman da skine oznaku tajnosti sa imena funkcionera koji po povoljnim uslovima obezbjeđuju krov nad glavom, pošto oni svoju imovinu prijavljuju Agenciji za sprečavanje korupcije, uključujući i detaljne podatke ako su stan ili kredit dobili na osnovu odluke Vladine komisije, te ne vidi zašto se i odluka o dodjeli stana ili kredita funkcioneru ne bi objavila.

“Dok god budem predsjednik Vlade, stambena politika se može samo unapređivati kako bi što veći broj zaposlenih i građana, koji su u stanju takve potrebe, rješavao stambeno pitanja”, kategoričan je bio Marković.

Izvor: CDM