Prekršajno će odgovarati dvojica Cetinjana koji su 22. avgusta u prijestonici ometali i maltretirali ekipu TV Vijesti – novinarku Ljubicu Milićević i kamermana Draga Matovića, ne dozvoljavajući im da se uključe uživo sa terena.

Tog dana Matoviću su prijetili i da će mu oduzeti kameru, a jedan od nasilnika zaprijetio mu je da će ga “pronaći” ukoliko objavi snimak.

Odluku da Pavićević i Mrvaljević prekršajno odgovaraju donijelo je Osnovno državno tužilaštvo u Cetinju, koje i dalje traga za muškom osobom koja je ugrozila bezbjednost Matovića.

”Osnovno državno tužilaštvo u Cetinju podnijelo je zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka Sudu za prekršaje Podgorica – Odjeljenju u prijestonici Cetinje, protiv M.P. i V.M. oba iz Cetinja, zbog prekršaja iz Zakona o javnom redu i miru koji su učinjeni na štetu Lj.M. novinarke TV Vijesti i D.M. kamermana TV Vijesti”, odgovorio je rukovodilac tog tužilaštva, tužilac Duško Milanović.

On je objasnio da su zbog istog događaja formirali još jedan predmet – krivični.

”Protiv zasada NN lica, zbog krivičnog djela ugrožavanje sigurnosti izvršenog na štetu D.M. kamermana TV Vijesti, te je naloženo Upravi policije, Odjeljenju bezbjednosti Cetinje da preduzmu hitne radnje u cilju utvrđivanja identiteta ovog lica”, odgovorio je tužilac Milanović.

Novinarka i kamerman TV Vijesti tog dana izvještavali su sa protesta na Cetinju, na kom su se okupili protivnici ustoličenja mitropolita Joanikija.

Nakon što su se pripremali da se uživo uključe u vijesti u podne Milićevićevu i Matovića opkolila je grupa muških osoba i uz uvrede im poručili da ne mogu da izvještavaju sa protesta. Neki od njih dirali su kameru, prijeteći da će je uzeti.

Uvrede i sprečavanje novinara da izvještavaju zabilježila je Matovićeva kamera, koja je ostala uključena.

Napad na ekipu TV Vijesti osudili su državni zvaničnici, novinarska udruženja i predstavnici vladajuće većine.

Uredništvo i menadžment Televizije Vijesti oštro je osudio maltretiranje Milićevićeve i Matovića, kojoj grupa učesnika protestnog skupa na Cetinju u jednom trenutku nije dozvolila izvještavanje, upućujući novinarki i snimatelju uvrede i prijetnje.

Tada su pozvali nadležne da umjesto saopštenja i Tviter objava u kojima se osuđuju ataci na novinare, konačno nešto preduzmu da ih zaista zaštite:

”A u protivnom će i ova vlast postati saučesnik svih kojima je najlakše udariti na novinare i to najčešće na one koji svoj posao rade profesionalno i u interesu javnosti”.

Izvor:RTCG