Preduzeće Putevi nema namjeru da dislocira separaciju iz Mahale

Mještani naselja u čijem neposrednom komšiluku radi postrojenje godinama se žale na uslove u kojima žive i na više adresa poslali su peticiju sa skoro 300 potpisa tražeći izmještanje separacije.

 

Foto:Dan

Stanovnike Mahale koji traže da se dislocira separacija Puteva, koju prepoznaju kao ozbiljnog zagađivača okoline, posjetili su predstavnici Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma i kazali da su se uključili oko rješavanja problema. Tvrde da su im obećali da će se ozbiljno pozabaviti predočenim problemom. Žitelji ovog naselja u čijem neposrednom komšiluku radi postrojenje godinama se žale na uslove u kojima žive, ali niko od nadležnih do sada nije reagovao. Oni su na više adresa poslali i peticiju sa skoro 300 potpisa tražeći izmještanje postrojenja.

Posjetili su nas direktor Direktorata za ekologiju Dušan Bugarin i Ljubiša Konatar, direktor Direktorata za inspekcijske poslove i licenciranje odmah nakon što smo im poslali inicijativu. Bugarin me inače, pozvao da dođemo kod njih, međutim na moju inicijativu oni su došli kod nas. Ostavili su utisak da su se već uključili oko ovog problema i rekli da će se ozbiljno pozabaviti da pronađu najbolje rješenje koliko je u njihovoj nadležnosti. Putevi rade više nego ikada. Guše nas. Radili su i kad je duvao sjeverni vjetar i to bez kvašenja. Uzalud sam toga dana zvao inspekciju. Tražimo da se dislocira separacija sa obale rijeke – rekao je Saša Bošković, mještanin.

Iz Glavnog grada odgovorila im je Ivona Međedović, rukovodilac Službe za ostvarivanje izvršne funkcije gradonačelnika. Ona je kazala da Putevi od svog osnivanja neophodne pripremne radove za ugradnju asfalta -drobljenje kamena i pripremanje asfaltne mase, obavlja na istom mjestu koje je u svojini Glavnog grada, odnosno preduzeća.

Svjesni smo činjenice da u trenutku postavljanja mašina prostor nije bio naseljen, ili bar ne u mjeri u kojoj je to slučaj danas. Vjerujemo da su sugrađani, u momentu izgradnje kuća, bili informisani da se u neposrednoj blizini nalazi baza Puteva, ali su se ipak odlučili za izgradnju. Vjerujemo i to da je do izgradnje došlo jer su bili upoznati da ove mašine nijesu štetne po okolinu. Postrojenje za drobljenje kamena je specijalna mašina koja ne sadrži materije koje mogu ugroziti ljudsko zdravlje. I pored činjenice da postojeća asfaltna baza nije imala negativan uticaj na životnu sredinu, odlučili smo se za nabavku nove. Ona, pored savremene tehnologije, u proizvodnom procesu poštuje najviše standarde zaštite životne sredine. Kao što ste i ranije informisani od Uprave za inspekcijske poslove, odnosno ekološkog inspektora koji je imao uvid u svu neophodnu dokumentaciju, uključujući i elaborat o procjeni uticaja na životnu sredinu Putevi su ispoštovali sve procedure, te nema osnova da mu se oduzme pravo korišćenja sopstvene imovine i zahtijeva dislociranje postrojenja – piše u odgovoru Međedović.

V.d direktora Agencije za zaštitu životne sredine Milan Gazdić odgovorio je da oni nijesu nadležni ni za donošenje planskih dokumenata, niti za izmještanje.

Elaborati procjene uticaja na životnu sredinu na koje nadležni organi za zaštitu životne sredine izdaju ekološke saglasnosti sadrže program monitoringa -mjerenja parametara životne sredine na koji objekat imaju najviše uticaja. Zakonom o životnoj sredini je utvrđeno da pravno lice ili preduzetnik koje zagađuje ili može uzrokovati zagađenje životne sredine, je obavezan da sprovodi monitoring u skaldu sa posebnim propisima i te podatke dostavlja nadležnom organu jedinice lokalne samouprave na čijoj je teritoriji lociran i Agenciji. Agencija će obaviejstiti Ekološku inpekciju kako bi preduzeće uputilo na obavezu dostavljanja podataka utvrđenim programom praćenja uticaja na životnu sredinu – piše u odgovoru Gazdića.

Izvor: dan.co.me

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor

Sve najljepše u Novoj 2022

Želi Vam Vaš portal SJEVER CRNE GORE