Na poziv predsjednika opštine Petnjica Samira Agovića predstavnici Ministarstva za ljudska i manjinska  prava boravili su danas u posjeti opštini Petnjica i porodicama Miftara i Ismeta Beriše koje su tokom ratnih dješavanja na Kosovu tokom devedesetih godina utočište našli  na teritoriji ove Opštine.

Pomenute porodice su izrazile interesovanje za rješavanjem stambenog pitanja u opštini Petnjica,nakon povratka u martu ove godine. Po povratku, suočene su sa problemom stambenog smještaja,  budući da je stara zgrada škole u kojoj su boravili prije odlaska za Njemačku, porušena.Na sastanku sa potpredsjednikom opštine Petnjica Muslijom Kalićem, razmatrani su modeli rješavanja stambenog pitanja. Jedan od modela je izgradnja kuće u okviru Regionalnog stambenog programa koji je raspisalo Ministarstvo rada i socijalnog staranja i za koji ističe rok za prijavu 1. maja. Ipak, ispostavilo se da to rješenje nije mouće primjeniti jer  je jedan od uslova da aplikanti posjeduju zemljište na svoje ime.S tim u vezi, predočena je druga mogućnost prijave za rješavanje stambenog pitanja u okviru Regionalnog stambenog programa u toku kojeg je započela izgradnja 94 stambene jedinice u Beranama.Tokom razgovora sa familijama, porodice su izrazile želju da se pokuša iznaći mogućnost da im se stambeno pitanje primarno riješi u Petnjici zbog veoma dobrih odnose koje su članovi/ice ovih porodica ostvarili/e tokom dugogodišnjeg boravka u opštini Petnjica sa stanovnicima te opštine.

Potpredsjednik Kalić izjavio je da ukoliko ove porodice ne dobiju stambene jedinice u opštini Berane, opština Petnjica će tražiti načina da im obezbjedi zemljište u okolini grada Petnjice, budući da porodica Beriša traži da im se isto dodijeli, opština nema zemljište.

Podeli
Predhodni članakMessijev dvojnik
Sledeći članakUpoznajte Eriku