Predsjednik Vlade Duško Marković razgovarao je danas u Beranama sa rukovodstvom Opštine na čelu sa predsjednikom Opštine Dragoslavom Šćekićem. Na sastanku je izražena apsolutna saglasnost u vezi sa temama daljeg razvoja Berana i saradnje Vlade i Opštine.

   I premijer i čelnik Opštine Berane izrazili su zadovoljstvo sastankom ističući potrebu i važnost saradnje u realizaciji projekata čiji su ciljevi razvoj Sjevernog regiona i podizanje životnog standarda i kvaliteta života. Predsjednik Vlade je u tom smislu istakao neophodnost partnerstva Vlade i lokalne uprave naglasivši da to partnerstvo treba da se zasniva na povjerenju i opštim interesima, a ne nužno i na političkoj saglasnosti. „Prioriteti su zajedništvo, interes države i kvalitet života, a ne lični interesi. Ova opština spremna je na saradnju sa Vladom i ima podršku Vlade za razliku od nekih opština u kojima je opozicija na vlasti koje saradnju ne žele“ – rekao je premijer Marković.
Premijer je informisao rukovodstvo Opštine Berane sa strateškim prioritetima Vlade koji se odnose na razvoj sjevera naše zemlje rekavši da je Sjeverni region prioritet Vlade. Predsjadnik Marković je u tom kontekstu podsjetio sagovornike da je ovogodišnjim kapitalnim budžetom predviđeno 220 miliona za Sjeverni region i da se na ovaj dio Crne Gore odnosi više infrastrukturnih projekata. Premijer je ponovio ocjenu da Sjeverni region Crne Gore ima veliku šansu za razvoj i dodao da sve opštine sjevera imaju i podršku Vlade i podršku premijera lično.
Predsjednik opštine se zahvalio premijeru i Vladi na dosadašnjoj saradnji rekavši među ostalim da je Berane posjetilo više ministara i da je saradnja sa Vladom već donijela pozitivne rezultate i stvorila dobru osnovu za unapređenje saradnje. Predsjednik Šćekić informisao je premijera o slučajevima sporog odziva pojedinih segmenata državne administracije na zahtjeve lokalne uprave što usporava realizaciju projekata i predstavlja biznis barijere.
„Mi smo kao lokalna uprava mnogo usporeni i izgubili smo ogromno vrijeme. Potrebna nam je Vaša pomoć“ – rekao je predsjednik opštine Berane zahvalivši pri tome predsjedniku Vlade na dosadašnjoj saradnji i na ubrzavanju pojedinih procesa.
Tokom sastanka razmotrene su brojne konkretne teme među kojima lokalna infrastruktura, posebno put ka Rujištima, projekti minihidrocentrale na Gradskom vodovodu, izgradnja postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda i kanalizacione mreže i završetak sportske dvorane.
Predsjednik Vlade Duško Marković i predsjednik opštine Dragoslav Šćekić na sastanku su eksplicitno ponovili apsolutnu saglasnost sa odlukom Vlade da sjedište Više medicinske škole ostane u Beranama.
Premijer je na tu temu rekao da je Vlada donijela odluku za koju je ovlašćena uvjerena da je ostanak Više medicinske škole u Beranama u interesu i ovog grada i Sjevernog regiona.