Predsjednik SRK „Lipljen“ tvrdi: Vodovod decenijama nezakonito koristi vodu iz jezera Otilovići

Direktor Vodovoda Vidan Vuković optužio je SRK „Lipljen“ da u vrijeme izlivanja opasnih tečnosti u vode Otilovićkog jezera nijesu „ni saopštenje izdali, a kamoli da su nešto drugo uradili“.

Lokalno preduzeće Vodovod najveći dio vode za vodsnabdijevanje grada koristi iz vještačke akumulacije Otilovići, ali za takav potez nema vodnu dozvolu i saglasnost, tvrde iz Sportsko-ribolovnog kluba „Lipljen“. Ovakva reakcija SRK „Lipljen“ uslijedila je nakon što ih je izvršni direktor preduzeća Vodovod Vidan Vuković prozvao na sjednici Skupštine opštine Pljevlja, održanoj krajem decembra, da ništa ne čine na zaštiti vještačke akumulacije Otilovići. Vuković je odgovarajući na odbornička pitanja u vezi sa problemom vodosnabdijevanja Pljevalja optužio SRK „Lipljen“ da u vrijeme izlivanja opasnih tečnosti u vode Otilovićkog jezera, 2. decembra prošle godine nijesu „ni saopštenje izdali, a kamoli da su nešto drugo uradili.“

Predsjednik SRK „Lipljen“ Vaso Knežević kazao je da se voda iz akumulacije koristi bez ičijeg odobrenja, te da se lokalna uprava i Vodovod nijesu potrudili da makar minimalno zaštite akumulaciju od zagađenja.

– Za razliku od SRK „Lipljen“ koji ima adekvatan papir za određene aktivnosti, DOO Vodovod nema nijedan vodni akt (vodnu dozvolu ili bar vodnu saglasnost) za korišćenje vode iz Otilovićkog jezera za vodosnabdijevanje građana Pljevalja, koju koriste nezakonski od samog početka – saopštio je Knežević.

Grad 40 dana bez vode za piće

Građani Pljevalja, upravo zbog zamućenja vode u vještačkoj akumulaciji Otilovići i izvorištu Breznica, od 2. decembra nemaju vodu za piće. Trenutno samo žitelji naselja Guke koriste vodu iz gradskog Vodovoda jer je dobijaju sa izvorišta Jugoštnica čija je voda zasad jedino ispravna.

Sve je počelo kada se u vještačku akumulaciju izlila tečnost, najvjerovatnije mašinsko ulje, i kada su iz Vodovoda pozvali građane da ne koriste vodu za piće. Nakon što je utvrđeno da mrlja od ulja nije ugrozila vodosnabdijevanje grada došlo je do padavina i do zamućenja izvorišta i vode u vještačkoj akumulaciji Otilovići. U takvim okolnostima Pljevljaci nemaju vodu za piće već 40 dana.

Knežević je dodao da ako preduzeće Vodovod vodu iz Otilovićkog jezera koristi za vodosnabdijevanje grada, onda su makar bili u obavezi da urade zonu sanitarne zaštite vodozahvata, i da se javno propiše šta se može, a šta ne raditi na Otilovićkom jezeru, što, kako Knežević tvrdi, oni nijesu uradili.

– Dozvoljeno je sve što nije ograničeno i zabranjeno, pa tako i postojanje plovnih objekata na vodi. Podjednako je kriv i onaj koji koristi plovni objekat na vodi bez dozvole kao i onaj ko mu je to dozvolio, tj. onaj koji mu to nije zabranio. O incidentu koji se desio 2. decembra obaviješten je inspektor za vode koji je saopštio da ako bude reagovao onda mora zabraniti DOO Vodovod korišćenje vode za vodosnabdijevanje, jer se voda nezakonito koristi od strane Vodovoda – naglašavaju iz SRK „Lipljen“.

Brana sagrađena za potrebe Termoelektrane Pljevlja

Sedamdesetih godina prošlog vijeka na rijeci Ćehotini sagrađena je brana i samim tim formirana vještačka akumulacija Otilovići. To je urađeno kako bi se omogućilo uredno vodosnabdijevanje Termoelektrane. Kako u tom momentu nije bilo dovoljno vode za vodosnabdijevanje grada, za tu namjenu uzet je dio vode iz jezera. Voda iz akumulacije odlazi na vodopostrojenje Pliješ, gdje se vrši hlorisanje i drugi tretman, nakon čega se isporučuje građanima. Upućeni tvrde da se najviše vode građanima Pljevalja isporučuje iz ove akumulacije, kojom zvanično upravlja Elektroprivrede Crne Gore.

Iz SRK „Lipljen“ navode da ne zamjeraju preduzeću Vodovod i lokalnoj upravi zbog neposjedovanja pomenutih dozvola jer je taj problem višedecenijski, ali im zamjeraju zbog njihovog prozivanja drugih na odgovornost.

– Nepoznavanje prava i obaveza nije im smetalo da se pohvale da su spasili građane od katastrofe (a najveća katastrofa je kvalitet vode za piće i bez ovakvih akcidenata) – navodi Knežević dodajući da su u SRK „Lipljen“ bili dužni da javnosti razjasne svoje nadležnosti koje su u skladu sa Zakonom o slatkovodnom ribarstvu, i nadležnosti i obaveze DOO Vodovod koje bi trebalo da budu u skladu sa Zakonom o vodama, a ipak nijesu.

Izvor: dan.co.me

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor