Drugi krug francuskih predsjedničkih izbora održat će se 7. maja

Prvi  rezultati francuskih predsjedničkih izbora pokazuju da je kandidat centra Emmanuel Macron dobio 23,7 posto glasova dok je kandidatkinja  Nacionalne fronte Marine Le Pen dobila 21,7 posto. Dvoje kandidata s najviše glasova idu u drugi krug izbora koji će se održati 7. maja.

“Okrećemo novu stranicu u francuskoj političkoj istoriji”, rekao je Macron. “Francuzi su izrazili želju za obnovom. Naša je logika od sada okupljanje i tako ćemo nastaviti do parlamentarnih izbora”, izjavio je Macron.

Konzervativni kandidat, bivši premijer Francois Fillon te kandidat ljevice Jean-Luc Melenchon  dobili su 19.5 posto glasova. Socijalistički kandidat Benoit Hamon ima samo 6,5 posto glasova i priznao je poraz. Pozvao je i svoje glasače da u drugom krugu ne glasaju za Le Pen. “Pozivam vas da pobijedite krajnju desnicu glasajući za Macrona”, rekao je Hamon svojim pristalicama i još poručio “Ljevica nije mrtva”. Fillon je također priznao poraz i pozvao svoje pristalice da podrže Macrona u drugom krugu. “Program Nacionalne fronte mogao bi dovesti našu zemlju do bankrota kao i haosa u Europi. Ekstremizam može donijeti samo nesreću i podjelu u Francuskoj. Nema drugog izbora nego glasati protiv krajnje desnice”, rekao je on. Saradnici Marine Le Pen pozdravili su “istorijsku pobjedu suverenista”.”Opstanak Francuske” je u pitanju, izbor između Francuske čvrstih granica ili divlje globalizacije, poručila je Marine Le Pen svojim pristašama. “Francuzi moraju zgrabiti ovu istorijsku priliku”.

Nakon prvih rezlutata prema kojima Marine Le Pen ulazi u drugi krug predsjedničkih izbora, u istočnom dijelu Pariza, na Trgu Bastille, došlo je do velikih sukoba protestanata i policije.

Situacija je toliko eskalirala da je policija morala upotrijebiti i suzavac kako bi primirila masu