Predlog zakona o budžetu za ovu godinu ne predstavlja sve politike nove Vlade, jer je veliki njegov dio mandatorni i ne može da se promijeni u kratkom roku, saopštio je ministar finansija i socijalnog staranja, Milojko Spajić.

On je na sjednici skupštinskog Odbora za ekonomiju, finansije i budžet, na kojoj je počela rasprava o tom aktu, kazao da će se neke stvari rješavati mnogo dublje i sa više strategije, počevši od momenta usvajanja budžeta.

„Ključna riječ ove godine je odgovornost, jer treba da se izvučemo iz jedne jako teške situacije“, rekao je Spajić i ponovio da je ovogodišnji budžet najbolji u istorjij Crne Gore.

On je poručio da je ključna i transparentnost, jer se mora znati gdje se novac troši.

“Nekih 1,7 milijardi do 1,8 milijardi EUR budžeta je mandatorne potrošnje, a to znači da po tom pitanju ne možete da uradite ništa kratkoročno i da je smanjite“, objasnio je Spajić.

On je ocijenio da je prošla godina za Crnu Goru bila „armagedonska“ i da je ostvaren pad ekonomije od 15,2 odsto.

„Crna Gora ima strukturalne probleme koji se decenijama ne popravljaju i koji će morati da se poprave u budućem periodu. Crna Gora je dobila koronavirus prošle godine, a imala je jako loš imuni sistem prije toga i bila je na respiratoru mjesec. Crna Gora je trenutno vrlo krhka i biće joj potrebno vrijeme i strpljenje svih nas da bi se oporavila na pravi način“, saopštio je Spajić.

On je pozvao sve predstavnike društva da budu odgovorni, napominjući da se ne može sve ostvariti ove godine.

„Naredni budžet će biti predstavljen u novembru i očekujem da će mnogo bolje odgovoriti na sve potrebe društva“, najavio je Spajić.

Ministar ekonomskog razvoja, Jakov Milatović, kazao je da je Crna Gora imala drastičan pad ekonomije u prošloj godini, koji je bio mnogo veći u odnosu na krizu 2009.

On je podsjetio da je Vlada od početka godine donijela dva paketa mjera podrške za privredu i građane.

Milatović je, govoreći o turizmu, rekao da je taj sektor prethodnih dana “malo živnuo”.

“Turistička aktivnost u zemlji puno je bolja u odnosu na neke države sa kojima možemo da se poredimo. Epidemiološka situacija je puno bolja i očekujemo da i sezona ove godine bude puno bolja u odnosu na prošlu”, naveo je Milatović.

On je podsjetio da u Vladi ove godine očekuju prihode od turizma na nivou 60 do 65 odsto ostvarenja iz 2019.

„Podaci koje dobijamo su ohrabrujući”, zaključio je Milatović.

Izvor: RTCG