SKANDAL U HRVATSKOJ

Predavala istoriju 10 godina s lažnom diplomom

Više od deset godina profesorka u Gimnaziji u Gospiću predavala je istoriju, a povremeno i sociologiju, njen rad je bio besprekoran, ona omiljena među učenicima, ali postojao je problem koji je otkriven tek prije neki dan – a to je da ona nikada nije diplomirala.

Ta vijest u gospićku gimnaziju stigla je sa Sveučilišta u Zadru, na kojem je D.B. navodno diplomirala.

“Šokirao sam se kad sam vidio taj dopis. Poznajem je od 2009. godine kad sam ja ovdje došao da radim, a ona je došla prije mene”, kazao je za 24sata.hr Josip Štampar, profesor fizičkog vaspitanja koji je na mjestu vršioca dužnosti direktora od jula prošle godine.

Diplome svih zaposlenih škola je, prema uputstvu Ministarstva obrazovanja Hrvatske, poslala na provjeru univerzitetima na kojima su izdate.

U međuvremenu omiljena je profesorka zatražila od direktora sporazumni raskid ugovora o radu, navodeći da očekuje novi, bolji posao.

Direktor je, prema pravilima, postupio tako da joj je to i dozvolio.

“Nijesam slutio ništa, a kamoli ovo što se iz svega toga izrodilo”, kažže Štampar.

Kada je profesorka došla da potpiše raskid ugovora i pokupi svoje stvari iz škole, oni su se rukovali i pozdravili, a onda je nastao filmski obrt.

Sekretarica je u direktorovu kancelariju donijela poštu, među njom i koverat sa zadarskog Univerziteta, a u dopisu je pisalo da je diploma D.B. lažžna.

Više od 30 diploma iz ove škole sa oko 1.800 učenika poslali su na provjeru, a za polovinu još čekaju povratne informacije sa univerziteta na kojima su izdate, prenio je portal Klix.ba.

Iz kancelarije rektorke zadarskog Univerziteta kazali su da nemaju nikakav komentar, a zadarska policija je čitav slučaj prebacila na obradu Policijskoj upravi Ličko-senjskoj.

“Prijava nam još nije stigla, a kad stigne pokrenućemo kriminalističku istragu. Nakon toga, ako se utvrdi počinjenje nedjela, ide prijava za falsifikovanje isprave”, kazala je Maja Brozičević, portparolka PU Ličko senjske.

Za krivično djelo falsifikovanja služžbene ili poslovne isprave predviđena je kazna zatvora u trajanju od šest mjeseci do pet godina.

Izvor: RTCG