Predali informacije o vađenju šljunka iz Morače

Predsjednik Odbora direktora Regionalnog vodovoda Zoran Lakušić kazao je da je predao tužilaštvu sve informacije kako bi moglo da ocijeni ima li radnji i bića krivičnih djela u postupanju subjekata i pojedinaca u Glavnom gradu Podgorica koji su bili ukjučeni direktno ili indirektno u ekspolataciju šljunka iz korita rijeke Morače poslednjih deset godina.

Lakušić je rekao da je zabrinjavajuće da nadležne institucije Glavnog grada ne reaguju na ekocid koji se sprovodi nad rijekom Moračom, izvršen, kako je rekao, nelegalnom ekspoloatacijom šljunka i pijeska.

„U skladu sa svim činjenicama i informacijama koje smo dosada prikupili, dostavio sam pregled tekstova koji se odnose na nelegalnu eksplotaciju Vrhovnom državnom tužilaštvu, Osnovnom državnom tuziaštvu Kotor i Osnovnom državnom tužilaštvu Podgorica, da u skladu sa njihovim nadležnostima i zakonskim propisma ocijene ima li radnji i bića krivičnih djela u postupanju subjekata i pojedinaca u Glavnom gradu Podgorica, koji su bili ukjučeni direktno ili indirektno u ekspolataciju šljunka iz korita rijeke Morače polsednjih deset godina“, saopštio je Lakušić.

On je naglasio da su naslijedili ogromne probleme, ali građani su na parlamentarnim izborima 30. avgusta tražili promjene i da se stvari počnu konkretno rješavati.

„Pitanje korupcije i organizovanog kriminala mora biti prioritet svake vlasti. Borba protiv svih vidova kriminala se ne može zasnivati na priči, već na konkretnim djelima koji podrazumijevaju u ovom slučaju adekvatnu reakciju nadležnih insitucija. Niko ne smije i ne može biti jači od države, koja mora da štiti svoju imovinu svim sredstvima“, navodi Lakušić.

On kaže da vlast i tužilaštva moraju na efikasan način da rješavaju stvari, a mjera su rezultati u vidu podignutih optužnica i donijetih sudskih presuda.

„Nažalost, dug period nezakonitog djelovanja zahtijeva i duže vrijeme na rješavanju tih problema. Poslednjih decenija, kada je u pitanju nezakonita eksplotacija šljunka iz rijeke Morače i uništavanje vodoizvorišta Bolje Sestre važio je princip da se devastacija isplati zato što je izostala pravovremena reakcija nadležnih institucija“, naveo je Lakušić.

Izvor: RTCG

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor