Centralno postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda sa dovodnim i odvodnim kolektorima u Nikšiću, nakon višegodišnjeg čekanja, predato je na upravljanje opštinskom preduzeću Vodovod i kanalizacija.

Time je u potpunosti riješen gorući ekološki problem ne samo Nikšića, jer su neprečišćene otpadne vode iz tog grada ranije stizale i do Skadarskog jezera.

Vršilac dužnosti sekretara Sekretarijata za investicije i projekte u nikšićkoj Opštini, Živko Kecojević, rekao je da praktično tri godine postrojenje radi punim kapacitetom i da u tom periodu ”nije bilo korektivnih održavanja koja bi u većoj mjeri otežavala rad centralnog postrojenja”.

”Odluka o davanju na upravljanje i korišćenje tog postrojenja Vodovodu i knalizaciji uslijedila je nakon završetka tehničkog prijema, dobijanja upotrebne dpozvole i upisa u katastar nepokretnosti”, rekao je Kecojević nakon sjednice Skupštine.

Kreditno zaduženje Opštine po osnovu tog postrojenja, kako je rekao, iznosi 14, 5 miliona eura, od čega su kamate oko 4,3 miliona.

”U cijenu koštanja ušle su sve aktivnosti koje su vođene od 2006. zaključno sa prošlom godinom, što podrazumijeva predfizibiliti i fizibiliti studije, projekte, rješavanje imovinsko pravnih odnosa, dovodni i odvodni kolektor”, naveo je Kecojević.

On je rekao da neće biti nikakvih dodatnih zaduženja po osnovu prečistača i naveo da se uredno izmiruju obaveze po osnovu kredita uzetog od Evropske investicione banke.

Kecojević je predočio da će se preduslovi za finansiranje tog postrojenja, predviđenog u punom kapacitetu za korišćenje 103 hiljade stanovnika, stvoriti kroz širenje kanalizacione mreže u gradu i priključenjem što više korisnika na glavnu kanalizacionu mrežu na centralni kolektor.

”Nekog novog poskupljenja vode i usluga za odvod kanalizacije neće biti, već će cijene biti zadržane te cijene na sadašnjem nivou”, rekao je Kecojević.

Govoreći o planiranim radovima za priključenje na kanalizacionu mrežu, Kecojević je saopštio da slijedi rekonstruisanje u centru grada u ulicama Novice Cerovića i Pete proleterske, priključenja naselja pod Trebjesom, velikog broja objekata i u centralnom gradskom jezgru.

”Sa Ministarstvom održivog razvoja i turizma radićemo na izradi projektne dokumentacije i stvaranju neophodnih uslova za izvođenje radova za proširenje mreže, prigradskih naselja Ćemenca, Dragova Luka i Oštrovac”, najavio je Kecojević.

Za upravljanje tim postrojenjem, kako je podsjetio, angažovano je oko 15 radnika.

izvor:Mina