KULTURA

Pozorište je nepobjedivo i neuništivo

Svjetski dan pozorišta, 27. mart, Gradsko pozorište obilježilo je na večernjoj sceni predstavom “Pepeljugino maslo” u režiji Alise Stojanović, rađene po kolumnama Tene Štivičić u dramskoj adaptaciji Milice Piletić.

Pred početak predstave, glumac Dejan Đonović pročitao je tradicionalnu međunarodnu poruku koju je napisao  Karlos Seldran, režiser, dramski pisac i pozorišni pedagog sa Kube.

“Prije nego što sam kročio u pozorište, moji učitelji već su bili tamo. Sagradili su svoje kuće i svoje poetike na ostacima sopstvenog života. Mnogi od njih su nepoznati ili ih jedva pamte: radili su u tišini, u poniznosti probnih sala i prepunih gledališta, da bi potom, nakon mnogo godina rada i izvanrednih uspjeha, polako napustili svoja mjesta i nestali. Kada sam shvatio da je moj poziv i moja sudbina da nastavim njihovim stopama, takođe sam uvidio da od njih nasljeđujem dirljivu i jedinstvenu tradiciju: da živim u sadašnjosti i da jedino očekivanje treba da mi bude da dosegnem prozirnost neponovljivog trenutka, u kojem se susrijećem s drugim bićem u tami pozorišta, zaštićen pukom istinitošću gesta i riječi koja nešto otkriva…, “kaže se između ostalog u poruci Karlosa Seldrana.

Nakon odigrane predstave, koja donosi angažovanu, realističnu i duhovitu teatarsku rekonstrukciju ženske pozicije u 21. vijeku u kojoj igraju Dubravka Drakić, Ivana Mrvaljević, Maja Šarenac, Ivona Čović-Jaćimović i Dejan Đonović, glumica Ivana Mrvaljević osvrćući se na proslavu Svjetskog dana teatra za CdM je izjavila da je pozorište žilavo i snažno te da se uvijek opiralo i opstajalo u svim pa i u najtežim vremenima.

“Svjetski dan pozorišta samo je još jedna prilika da se svi, i publika i mi koji živimo i volimo pozorište podsjetimo na sve što se dešavalo od njegovog nastanka do danas. Oduvijek je prolazilo kroz turbulentne faze, bilo osporavano ali i svojom snagom uporno i tvrdoglavo opstajalo jer je kao ogledalo društva bilo i ostalo blisko čovjeku. Pozorište ne samo da na umjetnički način tumači i pojašnjava svijet oko sebe, zadirući u ono suštinsko, već nerijetko život čini ljepšim i razumljivijim. Pozorište je nepobjedivo i neuništivo, opire se cenzurama, politikama, ratovima, nedostatku finansija i nadživljava sve nedaće koje mogu da zadese jedno društvo. Ponosna sam što sam i sama karika u toj višegodišnjoj priči i jedna od mnogih koja je dala svoj doprinos postojanju i opstajanju pozorišta, a tako će biti i ubuduće“, kazala je Mrvaljević, pružajući ujedno podršku svim teatarskim djelatnicima koji se bore za otvorenost pozorišta, kako bi i dalje ostalo neodoljivo za publiku.

“Mislim da bi bilo nepravedno ne osvrnuti se na današnji dan i dešavanja u teatru ne samo kod nas već u čitavom regionu i skrenuti pažnju ljudima koji možda donose neke nepromišljene odluke, a koje kao takve mogu suziti poglede i unazaditi pozorište. Zato ovom prilikom dajem podršku svim pozorišnim stvaraocima koji se otvoreno i hrabro bore da sačuvaju pozorište u regionu, Somboru i Beogradu, a posebno u Podgorici”, dodala je ona.

Svjetski dan pozorišta proslavljaju teatarske kuće širom planete od 1962. godine. Internacionalni teatarski institut (ITI) obilježavanje ovog važnog praznika organizuje na datum kada je otvoren Teatar nacija u Parizu.

Svake godine na ovaj dan pozorišta u svijetu, nacionalni centri Međunarodnog pozorišnog instituta i cjelokupna internacionalna teatarska zajednica organizuju razne aktivnosti, od kojih je najvažnija tradicionalna međunarodna poruka koju, na poziv Instituta, piše pozorišna ličnost od svjetskog ugleda. Svjetski dan pozorišta prilika je za teatarske djelatnike da podsjete javnost na snagu scenskih umjetnosti i stvaralaštva koje proizilazi iz kolektivnog kreativnog čina.

Izvor: CDM