U SJEVERNOJ KOREJI OCIJENILI

Pozivi SAD o denuklearizaciji besmisleni

Sjeverna Koreja nazvala je “besmislenim” poziv američkog savjetnika za nacionalnu bezbjednost Džona Boltona, da pokaže kako je ozbiljna u pogledu odustajanja od svog nuklearnog oružja, čime je Pjong Jang već drugi put u manje od sedam dana kritikovao nekog američkog visokog zvaničnika.

Američki predsjednik Donald Tramp rekao je da je otvoren za treći sastanak na vrhu sa sjevernokorejskim liderom Kim Džong Unom, no Bolton je u srijedu za “Bloomberg News” kazao kako najprije treba da postoji “jasan pokazatelj da je Sjeverna Koreja donijela stratešku odluku o odustajanju od nuklearnog naoružanja”.

“Bolton, savjetnik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost, u razgovoru za Bloomberg nadmašio je samoga sebe izjavivši takvu besmislicu”, rekla je Čoe Son-hui, zamjenica sjevernokorejskog ministra vanjskih poslova, prenijela je državna novinska agencija KCNA.

“Zbog Boltonovog istupa zapitala sam se je li to posljedica nerazumijevanja namjera između vodećih američkih i sjevernokorejskih lidera ili se on samo pokušao našaliti”, kazala je Son-hui.

“Sve u svemu, njegove riječi nijesu simpatične, a on mi se čini nejasnim”, dodala je.

Sjevernokorejska zamjenica ministra vanjskih poslova upozorila je kako američko “razbacivanje takvim ocjenama bez diskrecije i smisla” neće donijeti dobro.

Majk Pompeo poručio je u petak kako će američki diplomati nastaviti da djeluju u cilju postizanja denuklearizacije Sjeverne Koreje, na koju se, kako kaže, sjevernokorejski vođa Kim Džong Un obvezao prošlog aprila.

Državni mediji u četvrtak su objavili kako Sjeverna Koreja više ne želi da Pompeo učestvuje u nuklearnim pregovorima, te želi nekoga ko je “pažljiviji i zreliji u komunikaciji”.

“Bojim se da će atmosfera biti loša i da će razgovori ponovno zaglibiti ako Pompeo nastavi da učestvuje u raspravama”, rekao je Kvon Džong Gun, viši zvaničnik u sjevernokorejskom ministarstvu vanjskih poslova, a prenijela KCNA.

Izvor: Index.hr