Požari koji su posljednjih dana zahvatili pojedina područja Crne Gore uticali su na povećanje stepena zagađenja vazduha, kazala je Ivana Mitrović iz Agencije za zaštitu životne sredine, navodeći da je u ovom slučaju riječ o PM česticama koje imale značajan rast.

Mitrović je u Jutarnjem programu TVCG pojasnila da su jučerašnja satna mjerenja pokazala da su koncentracije PM čestica u Nikšiću bile više od 204 mikrograma u kubnom metru vazduha, dok je u Podgorici bilo iznad 110 mikrograma.

Granična vrijednost ovog polutanta, kaže Mitrović, iznosi 50 mikrograma, što znači da je u gradu pod Trebjesom njegova koncentracija bila četiri puta veća od dozvoljene, a u Podgorici više nego duplo.

“U toku dana, nakon padavina u ova dva grada, te su se vrijednosti vratile u okviru dozvoljenih”, rekla je Mitrović.

Kad je riječ o drugim crnogorskim gradovima, za Cetinje, na čijoj teritoriji takođe bijesne požari, nema podataka jer nemaju mjernu stanicu u Prijestonici.

Kazala je da vjeruje da su padavine uticale na smanjenje PM čestica, ističući da je su u Podgorici i Nikšiću pale na 10 mikrograma u kubnom metru vazduha.

Perović: Jutros se konačno lakše diše u Nikšiću

Aleksandar Perović iz NVO Ozon kaže da je situacija u Nikšiću jutros stabililzovana, te da konačno poslije nekoliko dana imaju čist vazduh.

On je u Jutarnjem programu TVCG rekao da im je namjera da pokrenu institucije da primjenjuju savremene standarde kad je u pitanju kvalitet vazduha.

Pulmolog u Kliničkom centru Crne Gore (KCCG) Vladimir Jovanović kazao je da čovjek dnevno udahne 15 kubika vazduha.

Komentarišući podatak da je koncentracija PM čestica u kubnom metru vazduha u Nikšiću i Podgorici bila više od 200, odnosno iznad 110 mikrograma, Jovanović kaže: “Zamislite koji je to obim čestica koji se unose u organizam”.

Ovakva situacija najviše pogađa astmatičare i hronične bolesnike pluća, te da dolazi do pogoršanja respiratornih simptoma.

Izvor:RTCG