Odjeljenje za ratne zločine Višeg suda u Beogradu potvrdilo je optužnicu protiv pet bivših pripadnika oružanih snaga Republike Srpske zbog mučenja i ubistva 20 putnika iz voza u Štrpcima 1993. godine, saopšteno je iz Suda.

Ovu optužnicu sud je u više navrata vraćao na dopunu istrage ili ispravke Tužilaštvu, a sada je rješenjem utvrdio da ispunjava uslove za suđenje.

Protiv ovog rješenja okrivljeni i njihovi advokati mogu podnijeti žalbu Apelacionom sudu u Beogradu, u roku od tri dana od prijema rješenja.

Potvrđena optužnica podignuta je protiv Gojka Lukića, Ljubiše Vasiljevića, Duška Vasiljevića, Jovana Lipovca i Dragane Đekić zbog opravdane sumnje da su, kao suizvršitelji, počinili ratni zločin protiv civilnog stanovništva u mjestima Štrpci, Prelovo i Mušići u Bosni i Hercegovini 27. februara 1993. godine.

Kako je ranije saopštiloTužilaštvo za ratne zločine, oni se terete da su pod komandom Milana Lukića, u sastavu oružanih snaga Republike Srpske, pripadnici formacije ”Osvetnici”, Višegradske brigade i drugi pripadnici VRS zajedno s osuđenim Nebojšom Ranisavljevićem, nečovječno postupali, narušavali tjelesni integritet i sudjelovali u vršenju ubistava prema civilima nesrpske nacionalnosti.

Na željezničkoj stanici u Štrpcima, Milan Lukić oko 15.30 sati, uz prijetnju oružjem, zaustavio je brzi voz broj 671, koji se obraćao na relaciji Beograd – Bar i, pošto su se okrivljeni naoružani automatskim puškama i ručnim bombama rasporedili oko voza, određeni pripadnici jedinice ušli su u voz, legitimisali putnike i izveli 20 civila, nesrpske nacionalnosti, dok su okrivljeni zajedno s ostalim pripadnicima jedinice stražarili oko voza.

Potom su ih prebacili do škole u Prelovu, da bi sve zarobljene civile istjerali iz kamiona i udarajući ih nogama, rukama i kundacima pušaka, primorali da uđu u fiskulturnu salu u kojoj su ih svi zajedno tukli, nanoseći im ozljede po svim dijelovima tijela.

Kada su im oduzeli novac i druge vrijedne stvari, okrivljeni su ih primorali da skinu odjeću i da po izuzetnom hladnom vremenu, samo u rublju, bosi i krvavi, s rukama na leđima vezanim žicom, izađu napolje i usput ih ponovo tukli i nanosili im povrede po svim dijelovima tijela, da bi ih zatim ukrcali u kamion kojim su došli.

U sela Mušići, sprovodili su ih po grupama do spaljene kuće, gdje su ih Milan Lukić i Boban Inđić, protiv kojeg se vodi postupak u BiH, nakon komande ”Lezi dolje” po grupama likvidirali hicima iz vatrenog oružja.

Okrivljeni Lukić, Duško i Ljubiša Vasiljević, Lipovac i Đekić su odvođenjem zarobljenih civila kamionom iz Prelova do Mušića, čuvanjem straže u Mušićima i sprovođenjem zarobljenih civila od kamiona do mjesta likvidacije, dali naredbu za izvršenje ubistva 20 zarobljenih civila.

U okolini jezera Perućac 2010. godine pronađeni su i indetifikovani posmrtni ostaci Rasima Ćorića, Jusufa Rastodera, Halila Zupčevića i Ilijaza Ličine. Još se traga za tijelima Esada Kapetanovića, Fehima Bakije, Šeće Softića, Rafeta Husovića, Senada Đečevića, Ismeta Babačića, Tome Buzova, Adema Alomerovića, Muhedina Hanića, Safeta Preljevića, Džafera Topuzovića, Fikreta Memovića, Fevzije Zekovića, Nijazima Kajevića, podsjeća Tanjug.

(Vijesti.ba / FENA)