NVO Zero Waste Montenegro pokrenuo je nacionalnu peticiju tražeći od nadležnih organa i Vlade Crne Gore da zabrane upotrebu plastičnih kesa u Crnoj Gori počev od 2018. godine.

Kako su pojasnili, prikupljeni potpisi biće poslati zajedno sa otvorenim pismom ministru Održivog razvoja i turizma. Uz podršku ostalih nevladinih organizacija Zero Waste Montenegro će zahtijevati od Vlade da pri donošenju odluke o ovom pitanju prati brojne pozitivne primjere zemalja koje su već zabranile upotrebu plastičnih kesa.

“Više od 1 000 000 kesa svakoga dana u Grnoj Gori biva ponuđeno potrošačima, dok najveći broj istih biva odbačen već u narednih 15 minuta. Ove kese ostaju stotinama godina u prirodi, čak i biorazgradljive kese ostaju zadržavajući se dovoljno dugo i vršeći negativan uticaj na biljni i životinjski svijet, a posljedično i na naš lanac ishrane”, upozorili su oni.

Zero Waste Montenegro poziva građane da potpišu peticiju već danas i pridruže se zajedničkom pokretu kojim će zabraniti upotrebu plastičnih kesa u Crnoj Gori: www.bit.ly/bagsban-montenegro