Most na Đurđevića Tari, čija rekonstrukcija će biti finansirana donacijom kineske Vlade, biće još jedan most prijateljstva i saradnje u tradicionalno dobrim odnosima Kine i Crne Gore, ocijenjeno je danas prilikom potpisivanja Sporazuma o privredno – tehničkoj saradnji između vlada dvije zemlje.
Sporazum kojim je kineska Vlada opredijelila bespovratnu pomoć u iznosu od 20 miliona kineskih juana, odnosno 2,65 miliona eura, potpisali su danas potpredsjednik Vlade Crne Gore Milutin Simović i ambasador NR Kine Cui Dživei. Svečano potpisivanje upriličeno je, upravo, na lokaciji mosta na Tari.
Zahvaljujući se naporima crnogorske Vlade na promovisanju prijateljstva i saradnje dvije zemlje, ambasador NR Kine Cui Dživei istakao je da sanacija mosta na Tari ima veliki i istorijski značaj za učvršćivanje tradicionalnog prijateljstva dva naroda, ali i praktični, u cilju nastavka promovisanja saradnje, ali i povećanja broja kineskih turista. Osim što predstavlja važan saobraćajni čvor na sjeveru Crne Gore i turistički potencijal, most na Đurđevića Tari ima istorijski značaj i nosi borbeni duh, s obzirom da je tokom drugog svjetskog rata igrao važnu ulogu u borbi protiv fašizma“, kazao je ambasador Dživei, podsjećajući i na činjenicu da je kod kineskog naroda i danas veoma popularan film „Most“, koji je snimljen na ovoj lokaciji