ĐUKANOVIĆ I CAKAJ

“Posvećeni smo integraciji manjina u obje države”

Crna Gora i Albanija potvrđuju visok kvalitet odnosa dvije zemlje i međudržavnog dijaloga, na bilateralnom i na polju evropskih i evroatlantskih integracija, ocijenio je predsjednik Milo Đukanović, nakon sastanka sa vršiocem dužnosti ministra vanjskih poslova Republike Albanije Gentom Cakajem .

Đukanović je u tom kontekstu ukazao na značaj produbljivanja saradnje, prije svega u pogledu nastavka posvećenosti manjinama i politike njihove pune integracija u obje države, zatim daljeg nastavka razvoja kapitalne infrastrukture koja povezuje zemlje regiona međusobno, ali i Region sa Zapadnom Evropom, i naročito u pogledu važnosti nastavka pažljivog odnosa prema zajedničkim resursima i njihove održive valorizacije, prije svega u odnosu na Skadarsko jezero i njegov riječni sliv.

Vršilac dužnosti ministra vanjskih poslova Albanije iskazao je punu saglasnost u odnosu na kvalitet bilateralnih odnosa Crne Gore i Albanije, ističući da je fokus buduće saradnje na jačanju ekonomskih veza, posebno u oblasti turizma i prekogranične saradnje. Inicirao je u tom kontekstu i formiranje zajedničke komisije koja bi pratila primjenu sporazuma koji su proizvod zajedničke sjednice dvije vlade, u obostranom interesu.

.

Posebna pažnja u razgovorima posvećena je aktuelnim prilikama u Regionu i evropskoj i evroatlantskoj perspektivi zemalja Zapadnog Balkana. Pozdravljeno je potpisivanje sporazuma, kojim je riješen dugogodišnji spor Skoplja i Atine, čime su stvoreni uslovi za prijem Sjeverne Makedonije u NATO, ali i njenu evropsku perspektivu. U tom kontekstu, iskustvo dobre političke volje, treba da bude podsticaj i za dogovor Beograda i Prištine u interesu obje strane, ali i ukupnu stabilnost u regionu, ocijenili su Đukanović i Cakaj. Sagovornici su se saglasili da je u ovom trenutku izuzetno važno održati fokus po pitanju dalje integracije regiona u EU i usvajanja evropskih vrijednosti, kao garanta stabilnosti i dinamičnog razvoja.

Tokom susreta ponovljen je interes Albanije za podršku Crne Gore njenoj kandidaturi za nestalno članstvo u Savjetu bezbjednosti, za šta je prethodno utvrđen dogovor o uzajamnoj podršci u odnosu na kandidaturu Crne Gore. Predsjedavanje Albanije OEBS-om naredne godine, ocijenjeno je kao prilika za doprinos daljoj regionalnoj bezbjednosti i stabilnosti.

Izvor: RTCG