Podmorski kabl koji spaja Crnu Goru i Italiju, dužine 433 kilometra, postavljen je sa svom pratećom infrastrukturom, a prije par dana pušten je i probni napon, izjavila je ministarka ekonomije Dragica Sekulić.

“Kompletna infrastruktura vezana za puštanje u rad koja se nalazi u Crnoj Gori je izgrađena i izavršena. Prije nekoliko dana imali smo puštanje napona od Crne Gore prema Italiji i to je prošlo veoma uspješno”, rekla je Sekulić za Prvu.

Prema njenim riječima, projekat vrijedan oko milijardu eura ima višestruke benefite, a jedan od njih je što će podvodni kabl, kapaciteta hiljadu megavati, učiniti Crnu Goru energetskim čvorištem na Zapadnom Balkanu.

“Često ponavljam da je kabl između Crne Gore i Italije u oblasti energetike autoput. To znači da sve ono sto se proizvede u Crnoj Gori imaće svoje sigurno tržište van Crne Gore, imaće perspektivu kompletne proizvodnje u Crnoj Gori i to će značiti benefite ne samo za državne, već i privatne kompanije u Crnoj Gori”, rekla je Sekulić.

Nakon puštanja u rad kabla građani mogu očekivati manje račune za struju, a sa druge strane Italija će, zahvaljujući kablu, dobiti pristup energiji sa Balkana.

izvor: Portal Analitika