PARIZ

Poslije nereda, situacija se smirila

U Parizu se večeras smirila situacija nakon što su se demonstranti, koji tvrde da pripadaju pokretu “Žuti prsluci” kao i razni izgrednici, danas poslije podne sukobili sa policijom u Parizu na kraju vojne parade održane povodom nacionalnog praznika, Dana pada Bastilje, prenijela je agencija Frans pres.

Nekoliko desetina ljudi pokušalo je poslije parade da postavi barikade u aveniji Jelisejskih polja. Policija je reagovala bacanjem suzavca.

“Ponovo je uspostavljen red”, izjavio je načelnik pariske policijske prefekture Didije Lalman nakon što je obišao aveniju.

Ukupno 175 osoba je privedeno na marginama vojne parade kod Jelisejskih polja, gdje su pripadnici “Žutih prsluka” pozvali na okupljanje.

Među privedenima se nalaze lideri građanskog pokreta Erik Drue, Žerom Rodrigez i Nikol Maksim, navela je pariska prefektura.

Na početku je vladala određena konfuzija, pošto pristalice pokreta “Žuti prsluci” nijesu nosile prepoznatljive fluorescentno žute prsluke, dok su neki bili u crnom sa marama preko lica ili kapuljačama preko glave.

Čuvena pariska kafana “Le Fuke” koja je bila oštećena za vrijeme nereda 16. marta i tek ponovo otvorena, morala je danas da postavi zaštitnu barikadu.

Francuski mediji prenijeli su slike razbijenih izloga u poprečnim ulicama avenije, kao i spaljene kante za đubre.

Od političara za sada je jedino reagovala predsjednica ekstremno desničarske stranke Nacionalno okupljanje, Marin Le Pen, koja je za nerede okrivila “razbojnike ekstremne ljevice” kritikujući i Ministarstvo unutrašnjih poslova za “hroničnu nesposobnost”.

U Francuskoj se danas obilježava nacionalni praznik, Dan pada Bastilje 14. jula 1789. godine, datum koji predstavlja simbol kraja apsolutističke monarhije i jedinstva nacije.

Izvor: Beta