Premijer Duško Marković kazao je da se nada da će Predlog zakona o slobodi vjeroispovijesti biti pred poslanicima do kraja jula. On je u Skupštini, odgovarajući na pitanje poslanika Demosa Miodraga Lekića, kazao da su o tom zakonu sedmicama pričali ljudi koji ga nijesu pročitali.

“Iz Srbije najveći zvaničnici uključujući i predsjednika države, koji ga nije pročitao. Crkveni vjerodostojnici pročitali ga nijesu. Oni koji su se bavili ti zakonim pročitali ga nijesu”, rekao je Marković danas u Skupštini, odgovarajući na pitanja poslanika.

On je naveo da je zakon je urađen po najvećim mogućim standardina i uz saglasnost Savjeta Evrope.

Prema njegovim riječima, zakon daje slobodu vjeoispovijesti i pravo vjerskog organizovanja ali u okviru države i po njenim zakonima.

“Venecijanska komisija potvrdila je kvalitet zakona. Ona je dala za pravo državi da uredi ovo pitanje na ovaj način. Kao što je VK kazala šta treba da popravimo. I popavićeno ga i imaćemo ga u parlamentu, ja bih volio do kraja jula”, poručio je Marković.

On je rekao da ne može o tom zakonu objektivno govoriti vjerska struktura koja ne priznaje Crnu Goru, koja je bila protiv referenduma, koja je bila protiv NATO-a, protiv Evrpske unije i svakog evropskog iskoraka.

Marković je, govoreći o Savjetui radio Televizije Crne Gore (rtcg), rekao da članove Savjeta bira Skupština, i da se Vlada ne miješa u taj proces.

„Vlada je svjesna da je sloboda izražavanja temeljna vrijednost na kojoj počiva EU. I više od toga – sloboda medija je naša demokratska obaveza. Izbor članova Savjeta RTCG se vrši u Skupštini, i Vlada je distancirana od ovog procesa“, istakao je Marković.

On je odbacio tvrdnje Lekića da je Međuvladine konferencije EU – CG „iznenada i neuobičajeno otkazana”, i da je „prethodno bila zakazana za kraj juna ”.

„Odluku o sazivanju međuvladine konferencije, na liniji podrške Evropske komisije, donosi 28 država članica EU jednoglasno. Ova procedura podrazumijeva da država koja predsjedava Unijom pozove državu kandidata, u ovom slučaju Crnu Goru, da dostavi svoju pregovaračku poziciju, nakon čega se ulazi u proceduru organizacije sastanka. Znači, ona nije bila planirana“, naveo je Marković.

Jasno je, kako je kazao, da je napredak u poglavljima vladavine prava i temeljnim pravima ključan, i da će odrediti tempo pregovora o pristupanju.

„Mi smo svjesni šta je potrebno našim građanima, prvenstveno kroz jačanje vladavine prava i pravne države, gdje smo svi u društvu, iako svakako ne i podjednako, odgovorni“, istakao je Marković.

Prema njegovim riječima, situacija nije dramatična kakvom je poslanik Lekić pokušao predstaviti.

Markovioć je kazao da Vlada ostaje u potpunosti posvećena kvalitetnom ispunjavanju preporuka iz ovogodišnjeg Izvještaja EK, i da će Crna Gora nastaviti da bude promoter evropskih i evroatlantskih vrijednosti u regionu, što je, kako je rekao, činjenica koja se prepoznaje na svakoj adresi.

„Cilj nam je dostizanje evropskog kvaliteta života naših građana, s akcentom na zadržavanje dobrog tempa ekonomskog rasta, kao jedinog realnog puta do tog cilja“, zaključio je Marković.