Posjetom školama Radio Bijelo Polje obilježio 31 godinu postojanja i rada

Za mlade važna medijska pismenost.

Iako je kao medij suočen sa izazovima savremenog doba, uslovljenim razvojem informaciono komunikacionih tehnologija, Radio Bijelo Polje  je uspio da se prilagodi aktuelnom trenutku i ostane istinski servis građana, kazala je direktorica Andrijana Rabrenović, povodom 31 godine rada ovog medija.

Ovaj važan datum obilježen je posjetom bjelopoljskim obrazovnim ustanovama, tokom kojih se sa učenicima razgovaralo o važnosti radija kao medija, te njegovoj ulozi u informisanju i edukaciji građana.

Nekada je radio prenosio svoje sadržaje isključivo putem FM predajnika, a slušaoci su bili ti koji su pasivno slušali programske sadržaje, osim u  situacijama kada bi se organizovala neka kontakt emisija.  Međutim, priroda radija se znatno promijenila. Radio se prilagodio novim tehnološkim uslovima, tako da se danas ne samo sluša, već i ‘gleda’.  Svaki događaj koji pratimo emituje se i putem talasa, ali se o njemu izvještava i putem njeb portala, i to ne samo u tekstualnoj formi već i uz fotografije i video snimke, a sve se to arhivira putem određenih platformi“, pojasnila je direktorica Radija Bijelo Polje.

Rabrenović je istakla da su interaktivnost i lineranost nove osebenosti radija kao medija.

-Zahvaljujući toj interaktivnosti korisnici medijskog sadržaja u svakom trenutku mogu da daju povratnu reakciju na svaki sadržaj koji objavimo. Takođe, za mlade je posebno značajna lineranost, odnosno mogućnost da sami biraju koji će sadržaj i u kojem trenutku slušati ili gledati“, podvukla je Rabrenović tokom razgovara sa učenicima.

Zadatak lokalnog javnog emitera, prema riječima Rabrenović, jeste da informiše građane na objektivan, pravovremen i profesionalan način.

-Više od tri decenije smo u ovom poslu  i trudimo se  da što više uključimo lokalnu zajednicu  u naše poslovanje. U prilog tome govori činjenica, da samo u toku jedne godine napravimo više hiljada fotografija, na stotine priloga i autorskih emisija sa gostima iz naše zajednice“, navela je  Rabrenović.

Napomenula je da i Radio Bijelo Polje organizuje i realizuje brojne značajne projekte, među kojima su Regionalni festival fantatsične književnosti REFESTIKON, i brojni specijalizovani programi.

Ona je posebno mladima skrenula pažnju na važnost medijske pismenosti, koja je ključna u prepoznavanju istinitih informacija.

-Svakodnevno se susrećemo sa različitim vrstama dezinformacija koje se putem medija i društvenih mreža plasiraju publici. Zato je jako važno da budete medijski pismeni, kako bi se zaštitili od bilo koje vrste manipulacije“, poručila je Rabrenović mladima.

Da Lokalni javni emiter Radio Bijelo Polje posebnu pažnju poklanja upravo mladima, njihovim parvima i potrebama, ali i promociji njihovih uspjeha, potvrdila je glavna i odgvorna urednica ovg javnog servisa, Tanja Dangubić.

-Dečiji i program za mlade predstavljaju značajan segment  produkcije Radije Bijelo Polje i na to smo zaista ponosni, jer su mladi i njihovi uspjesi, problemi, želje i potrebe uvijek bili i ostaće u fokusu našeg radija i naše pažnje“, podvukla je Dangubić.

Ona je kazala da su tokom više od tri decenije postojanja emitovali  veliki broj emisija koje su bile namijenjene isključivo mladima, od edukativnih i zabavnih, do muzičkih i sportskih.

-Predstavljali smo mlade koji  su  osvajali priznanja na mnogim lokalnim i regionalnim takmičenjima, olimpijadama znanja, dobre sportiste, talentovane muzičare, glumce, humanitarce, a to ćemo naravno raditi i u narednom periodu“, poručila je glavna i odgovorna urednica Radija Bijelo Polje.

Podsjetila je i da je Radio Bijelo Polje prije nekoliko godina organizovao Školu novinarstva, koju je pohađalo tridesetak srednjoškolaca i studenata, a u okviru koje su medijski stručnjaci polaznike učili prvim novinarskim koracima i zanatu.

-Nakon završetka te škole, desetak polaznika uključili smo u našu Omladinsku redakciju i sa našim kolegama su odradili cijeli jedan serijal emisija posevećen problemima i potrebama mladih“, napomenula je Dangubić.

Ona je poručila mladima da su vrata Lokalnog javnog emitera Radija Bijelo Polje uvijek otvorena za njih, kako bi se glas mladih još više čuo.

Izvor:dan.co.me

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor

Sve najljepše u Novoj 2022

Želi Vam Vaš portal SJEVER CRNE GORE