Nakon što su Hasanovići raskrčili dio trase, čeka se na postavljanje tamponskog sloja

Konačno će skoro desetak domaćinstava iznad Dobrakova odahnuti. Stari makadamski put od Gornjaka do zaseoka Kruševice u katastrofalnom je stanju. Teško se i traktorom prolazi. Iako izgrađen prije više decenija, u njega niko nikad ništa nije ulagao. Svaka veća kiša, i snijeg, uzimali su danak i stvarali probleme koji su bili za nekoliko domaćina koji na vrhu sela, imaju svoja imanja, skoro nepremostivi.

Mehmed Meša Hasanović, jedan od njih, kaže da je bio problem proći tih hiljadu i po metara.

– I pješke teško, a traktorom, jedva. A mora se prevoznim sredstvom, jer treba dopremiti sijeno, drva za ogrijev, raditi na usjevima poljoprivrednim… Nekoliko puta sam sa svojom porodicom  radio na popravci puta, jer ga voda uništi. Nema propusta, tako da se stvaraju ogromni problemi. Uz to šiblje, i grane od stabala pored puta su u većem obimu, i smetaju da se norlamno prođe. Sve bilo zaraslo, tako da je stvoren od grana svojevsrtan tunel –kaže Hasanović.

Obratio se Mjesnoj zajednici Dobrakovo, u ime nekoliko mještana da im pomognu da saniraju ovaj putni pravac. -Zahvaljujući agilnom predsjedniku Ćerimu Hasanoviću, sve je dobilo zeleno svijetlo i otišlo u nadležnost lokalne uprave. Tamo su uvidjeli značaj za naša životna pitanja ovog putnog pravca, ali i na njegovo loše stanje, s obzirom da su došli i sami se uvjerili u kako je katastrofalnom stanju. I bio tu i izvođač radova, koji obavlja nasipanje za potrebe lokalne uprave i kazali da se brzo mora reagovati – kaže Hasanović.

Dodaje da su dobili instrukcije da prije dolaska izvođača radova koji će sa svojom mehanizacijom, nasuti tamponski sloj, skrešu sve grane koje smetaju za normalan prolaz.

– Sa bratom i sinom, velikim naporima, uprkos vrućini, uispio sam da skrešem sve sa strane i privedem put normalnoj namjeni. Uz to kako su kazali i prilikom obilaska nadležnii, na više mjesta je sužen put zemljanim nasipima, koji je neko od mještana postavljao, kako bi skrenuo vodu da ne ide na njihovo imanje. I tu će se imati dosta posla. Ipak, mi smo sve završili kad je u pitanju raščišćavanje od grana i sad čekamo da do kraja nedelje dođu i odrade svoj posao partneri lokalne uprave.

Na kraju Hasanović dodaje da će ovaj put, koji se inače veže za selo Milovo, nakon što na ovaj način bude donekle uređen, biti od velike koristi za mještane.

M.N.

 

Izvor: Dan