FUDBAL

Ponašanje neodgovornih pojedinaca na održava crnogorski mentalitet

Povodom rasističkih ispada pojedinaca na utakmici protiv Engleske, Sindikat profesionalnih fudbalera Crne Gore osudio je takvo ponašanje, ali i istakao da to ne održava naš mentalitet ni kulturu navijanja.

Mnogo prašine podiglo se prethodnih dana zbog ponašanja dijela navijača na duelu kvalifikacija za Evropsko prvenstvo odigranog prije četiri dana u Podgorici. Tim povodom Sindikat je poslao pismo FIFPro organizaciji, koja se bavi zaštitom fudbalera i funkcioniše kao partner i u okviru FIFA, kao i kolegama iz engleskog sindikata fudbalera.

“Sindikat profesionalnih fudbalera Crne Gore najoštrije osuđuje bilo kakav rasistički ispad na toj utakmici, a čija su meta bili tamnoputi igrači reprezentacije Engleske. S druge strane, moramo istaći da ispad nekolicine neodgovornih pojedinaca nikako ne odražava ni crnogorski mentalitet ni kulturu navijanja. Naime, već gotovo deceniju u crnogorskom fudbalu, kao i u ostalim sportovima nastupaju igrači drugačije boje kože i niko od njih nikada nije doživio bilo kakvu neprijatnost zbog toga, i to ne samo na terenu, već za vrijeme boravka u Crnoj Gori uopšte”, ističe se u saopštenju.

Iz Sindikata je saopšteno da sličnih ispada nije bilo u prethodnim godinama.

Moramo istaći da na ovom prostoru, koji se suočavao sa različitim problemima u prošlosti, nikada nismo imali problem sa rasizmom u bilo kom obliku. Sindikat će i dalje nastaviti sa sprovođenjem edukacije i kampanje po ovom pitanju, i nadamo se ispad nekolicine pojedinaca neće odraziti na imidž naše zemlje kao otvorene i slobodoumne destinacije za sve sportiste, navijače i dobronamjerne ljude iz svih krajeva svijeta”, poručili su iz Sindikata profesionalnih fudbalera Crne Gore.

Izvor: CDM