U rijekama Raška i Ibar uočena je veća količina uginule ribe, a inspekcije Srbije, policija i tužilaštvo utvrđuju šta je uzrok pomora.

Na području opštine Raška privremeno je zabranjen ribolov, dok rezultati analiza ne budu poznati, objavio je RTS.

Šef Ribočuvarske službe “Vidre” iz Kraljeva, Slobodan Ilić, rekao je da su ribočuvari u srijedu prvo primijetili uginule sitne ribe na ušću Raške u Ibar.

“Daljom kontrolom primijećeno je uginuće skobalja, mrene, klena. Kontrolisana je rijeka Raška, uzvodno nekih 500 metara, tu smo našli uginuće ribe. Riječ je o ozbiljnom zagađenju i velikoj količini ribe”, naveo je Ilić.

Agencija za zaštitu životne sredine je, na zahtjev vodoprivredne inspekcije Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije, uzorkovala vodu iz Ibra uzvodno od Mataruške Banje i iz rijeke Raška.

Šef odseka Vodne inspekcije u Kraljevu Slađana Pašajlić rekla je da će rezultati analiza ukazati na uzrok zagađenja.

“S obzirom na uvećan vodostaj Raške usljed padavina na području Novog Pazara i vodostaja Ibra i na osnovu toga što nema vidnih mrlja po površini, ostaje da se samo sumnja, za sada, da je hemijski uzrok zagađenja”, rekla je Pašajlićeva.

Kraljevački vodovod preventivno je uveo vanredne analize i vode u bunarima u Žičkom polju, odakle se Kraljevčani snabdevaju vodom.

 

 

Izvor: N1