Dok sam ja na čelu Ministarstva poljoprivrede, uvijek ćemo podržavati ovakve sajmove, ne samo u Andrijevici nego i širom Crne Gore – naglasio je ministar Aleksandar Stijović.

U organizaciji Regionalnog edukativnog centra za poljoprivredu, a uz podršku Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i lokalne uprave, juče je u hotelu “Komovi” u Andrijevici održan Poljoprivredni sajam. Na štandovima su se, pored hrane, pića, voća i povrća, našli proizvodi domaće radinosti, ljekobilje, mehanizacija, kao i propagandni materijal koji se tiče poljoprivredne proizvodnje. Učestvovali su broji poljoprivrednici, poručujući da su ovakve manifestacije potrebne radi pune valorizacije sveukupnih potencijala kojima raspolaže sjever Crne Gore. Organizatori su za najuspješnije izlagače pripremili nagrade, pa su, po odluci žirija kog su sačinjavali Aleksandar Raketić, Jakov Kuč i Veselinka Babović, za najljepše uređene štandove proglašeni štandovi Sanje i Miloša Delevića, Dragane Dubak i Igora Ćirovića. Po ocjeni žirija, najraznovrsniju ponudu domaćih proizvoda imao je Refik Hadzibegović, dok je nagrada za najbolju rakiju pripala Milovanu Milačiću. Za najboljeg izlagača voća i povrća proglašen je Vlajko Kljajić. Med i proizvodi od meda Dragana Đurkovića ocijenjeni su kao najkvalitetniji, a epitet najboljeg izlagača domaćih radinosti pripao je Radoslavu Rakoviću.

Jedan od sponzora sajma kompanija “Patent Co” iz Subotice uručila je nagrade u vidu koncentrovane stočne hrane: Milonji Stankoviću, Mikiju Asanoviću i Mišku Turoviću.

Poljoprivredni sajam u Andrijevici otvorio je ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Aleksandar Stijović, rekavši da ova manifestacija potvrđuje da vrijedni domaćini u ovim ni malo lakim vremena ulažu velike napore da se sjever razvija i živi.

Proizvodi koje sam vidio danas daju mi za pravo da kažem da predstavljaju ozbiljnu budućnost ovog kraja. Ti proizvodi su nešto na čemu sjever može da prosperira i na čemu može da se zasniva njegov budući razvoj. Ovo ujedno pokazuje da Andrijevica ima budućnost i da ovakve manifestacije treba da doprinesu da ovi vrijedni domaćini svoje proizvode lakše plasiraju na širem tržištu. Dok sam ja na čelu Ministarstva poljoprivrede, uvijek ćemo podržavati ovakve sajmove, ne samo u Andrijevici nego i širom Crne Gore – naglasio je Stijović.

Značajna pomoć Ministarstva poljoprivrede

Ćulafić je ukazao na značajnu podršku koje je Ministarstvo poljoprivrede pružilo Opštini Andrijevica.

-Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u ovoj godini podržalo je izgradnju tri seoska vodovoda u opštini Andrijevica u visini od 70.000 eura. Podržalo je kroz program rurarnog razvoja i asfaltiranje puteva u iznosu od 63.000 eura i sa 35.000 eura proboj novih puteva do naših katuna. Kroz projekat Dinarski sliv doniralo je vozilo i vrijednu opremu Službi zaštite i spasavanja. Pomenuto ministarstvo je izdvojilo i 15.000 eura za popravku puta u Sjenožetima gdje se gradi fabrika vode i sa istim iznosom izgradnju vodovoda na katunima – naveo je Ćulafić, dodajući da će se značajna sredstava uložiti i za završetak Kuće voća koja se gradi u Andrijevici.

Presjednik opštine Andrijevica Željko Ćulafić istakao je da je lokalna uprava poljoprivrediu prepoznala kao razvojnu šansu Andrijevice i da podsticajnim mjerama, uključujući i ovakve skupove, pomaže vrijednim domaćinima.

-Opština Andrijevica je zbog svojih geografskih i drugih karakteristika bogom dano mjesto za bavljenje poljoprivredom. Zato smo uvijek uz naše vrijedne domaćine od kojih očekujemo značajne rezultate u ovoj oblasti. I ovaj sajam pokazuje da je nama seljak na prvom mjestu, jer bez vrijednog domaćina nema jakog sela, a bez jakog sela nema jakog grada i države. Zbog toga će se odgovorni ljudi iz naše opštine uvijek truditi da i dalje prepoznaju i podržavaju ovako značajne događaje i manifestacije. Poručujem da su vrata Opštine otvorena za svaku podršku našim vrijednim domaćinima – naglasio je Ćulafić.

Izvor: dan.co.me