Finska će za vrijeme predsjedavanja Evropskom unijom promovisati politiku proširenja i to po principu regate, saopštio je ambasador Finske u Crnoj Gori Kim Lehdevirta.

Njega je u nastupnu posjetu primio predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković.

Premijer se zahvalio Finskoj na dosadašnjoj podršci Crnoj Gori u procesu evropske integracije i istakao posvećenost naše zemlje reformama sa ciljem dostizanja evropskih standarda.

“U tom smislu predsjednik Vlade je istakao naša očekivanja da za vrijeme finskog predsjedanja, koje je počelo juče, Crna Gora otvori jedino preostalo pregovaračko poglavlje i da okonča rad na izvještajima kojima bi bila utvrđena naša interna spremnost za zatvaranje pojedinih pregovaračkih poglavlja”, navodi se u saopštenju.

Ambasador Lehdevirta je upoznao premijera sa prioritetima finskog predsjedavanja Evropskom unijom rekavši da će njegova zemlja promovisati politiku proširenja te da sve države Zapadnog Balkana moraju imati evropsku perspektivu.

“Finska se – naveo je ambasador – zalaže za princip regate odnosno za zasebno tretiranje uspjeha svake države-kandidata”, saopšteno je iz Vlade.

Predsjednik Vlade Crne Gore i ambasador Republike Finske zaključili su da su bilateralni odnosi dviju država kvalitetni i sadržajni i iskazali zadovoljstvo činjenicom da se intenzivira i ekonomska saradnja za šta je primjer saradnja Elektroprivrede Crne Gore sa finskom kompanijom Fortumom na projektu jedne od najvećih solarnih elektrana u Evropi.

“Zaključeno je da taj projekat može predstavljati odličan primjer za dalje finske investicije u našoj zemlji”, navodi se u saopštenju.
Na sastanku je inicirana posjeta Velikog odbora Parlamenta Finske našoj zemlji.