FUDBAL

Politika pritisaka ostavila Crnu Goru bez selektora

Politika je juče gurnula najljepšu sporednu stvar na svijetu u drugi plan.

Pritisci iz Beograda uticali su na odluke selektora Ljubiše Tumbakovića, kao i reprezentativaca Filipa Stojkovića i Mirka Ivanića da ne izađu na megdan selekciji Kosova.

U prijetnjama se navodno isticalo da bi tim činom priznali Kosovo kao nezavisnu državu.

Ivanić i Stojković su fudbaleri Crvene zvezde, a pristalice beogradskog kluba izvršile su ogroman pritisak na njih da ne igraju meč trećeg kola kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo.

Danima uoči utakmice nije bilo nikakvih naznaka da bi moglo nešto slično desi, pa je utisak da je sve dobro pripremljeni scenario, da se reprezentativci i selektor dovedu pred svršeni čin.

foto: FSCG

Dugo je trajala neizvjesnost hoće li naši reprezentativci rođeni u Srbiji zaigrati protiv Kosova.

Nekoliko sati pred meč stigla je informacija da su Adam Marušić, Marko Simić i Vukan Savićević odlučili da se stave na raspolaganje stručnom štabu, na čijem je čelu prethodne večeri bio Miodrag Džudović.

Fudbalski savez nije se oglašavao dok utakmica nije završena jer nije želio da dodatno remeti već komplikovanu situaciju u redovima “sokolova”, ali je bilo jasno da će sa Tumbakovićem biti raskinuta saradnja.

“Članovi Izvršnog odbora donijeli su jednoglasnu odluku o smjeni dosadašnjeg selektora nacionalne selekcije Ljubiše Tumbakovića zbog odluke da ne vodi ekipu na pomenutoj utakmici, što predstavlja neprijatno iznenađenje i kršenje profesionalnih obaveza definisanih ugovorom”, saopšteno je iz crnogorske kuće fudbala.

Iz FSCG nisu, makar zasad, bili ovoliko rigorozni prema igračima, koji su odbili da budu sinoć na terenu.

“Članovi Izvršnog odbora izrazili su ogromno žaljenje što su pritisci iz pojedinih krugova učinili da u ovom važnom meču za nacionalni tim ne nastupe Filip Stojković i Mirko Ivanić, i što su nesportske stvari u ovom slučaju pobijedile fudbal i sport.”

Teško je i osuditi momke, bez obzira što su odbili da obuku dres države, koja im je dala pasoše i šansu za dokazivanje na velikoj sceni.

foto: FSCG

Pritisak je nesumnjivo bio ogroman, žive u Beogradu sa porodicama i sigurno su ovim potezom željeli da izbjegnu neprijatnosti ili nešto gore, a nikako da uvrijede Crnu Goru.

Djelimično je lakše bilo Adamu Marušiću, Marku Simiću i Vukanu Savićeviću da istrče na teren jer igraju u inostranstvu i vremenom će se i ova neprijatna situacija zaboraviti.

Crna Gora sada ima drugi problem, neočekivano je preko noći ostala bez selektora.

Ljubiša Tumbaković je od februara 2016. godine bio na klupi “sokolova”. Bilo je dobrih rezultata, pobjeda, borbe za plasman na Svjetsko prvenstvo do završnice kvalifikacija.

Utisak je da je iskusni stručnjak bio na dobrom putu da smjenu generacija u našem nacionalnom timu odradi do kraja na najbolji način.

Zasad je izvjesno da će Crnu Goru u Olomucu protiv Češke predvoditi Miodrag Džudović i Dragoje Leković, a na predsjedniku Dejanu Savićeviću i čelnicima Saveza je da tokom ljeta nađu zamjenu za Tumbakovića.

foto: FSCG

Premalo je vremena prošlo da bi se neko novo ime moglo nametnuti za poziciju selektora.

Sada je najvažnije sačuvati mir u timu i ostvariti pozitivan rezultat protiv Češke, kako bi reprezentacija sačuvala šanse da se u nastavku kvalifikacija bori za drugo mjesto, koje vodi na Evropsko prvenstvo.

Izvor: CDM