Na zvaničnom Interpolovom sajtu ipak neće biti objavljena potjernica za Svetozarom Marovićem.To piše o zvaničnom odgovoru koji je portal Antena M dobio iz Uprave policije.

Iako su nam iz policije nedavno saopštili da je potjernica za Marovićem javna, te da je samo pitanje dana kada će biti i na sajtu, u zvaničnim odgovorima pojašnjavaju zašto je neće obavljivati.

Kako kažu, podgorički Interpol je raspisao potjernicu za Marovićem i o tome obavijestio beogradski Interpol.

”NCB Interpol Podgorica je inicirao raspis javne potjernice. Međutim, kako shodno INTERPOL-ovim pravilima o upotrebi podataka (član 61) nije ispunjen ključni uslov za raspis javne potjernice, a to je da se traži podrška javnosti u lociranju lica, jer je lokacija traženog lica već poznata Interpol-u, to je u komunikaciji Generalnog sekretarijata Interpol-a sa NCB Interpol-om Podgorica odlučeno da se potjernica ne objavljuje na javnom sajtu Interpol-a”- saopšteno je iz UP.

Naglašavaju da primarna svrha raspisivanja Interpol-ove potjernice nije da se mediji i javnost upoznaju sa tim raspisom, već da se sa navedenim činjenicama upoznaju policijske službe u kojima bi se traženo lice moglo skrivati, te da se, bez znanja lica koje se potražuje, kroz međunarodnu policijsku saradnju preduzmu sve potrebne mjere i radnje kako bi se lice lociralo, a zatim i lišilo slobode radi ekstradicije.

”Samim tim, ne postoji obaveza da raspisana potjernica ‘po definiciji’ bude javna. Naprotiv, preko 95% svih raspisanih Interpol-ovih potjernica je na tajnom Interpol-ovom sajtu, dostupno samo policijskim službama država članica, ali ne i javnosti. Poređenja radi, od ukupno 281 Interpol-ova potjernica koju je raspisao NCB Interpol Podgorica, svega 8 potjernica, ili 3% ukupnog broja raspisanih potjernica je na javnom sajtu Interpol-a”- saopšteno nam je iz policije.

Zaključuju da ”iako u konkretnom slučaju po procjeni Uprave policije MUP-a sa aspekta Crne Gore nijesu postojale smetnje da ista bude postavljena na javni Interpol-ov sajt, neobjavljivanjem međunarodne potjernice za predmetnim licem ispoštovana su Interpol-ova pravila”.

I dalje ostaje nejasno zašto Svetozar Marović, ukoliko, kako policija, tako i javnost, znaju da je u Srbiji, i dalje nije uhapšen.

Podsjetimo da je portal Antena M prije 15 dana poslao nadležnim organima Srbije pitanja u vezi sa ovim slučajem, ali odgovore do danas nijesmo dobili.

Prema saznanjima medija, srpska policija neće da ga izruči Crnoj Gori jer je ”uredno prijavio svoju adresu kao i adresu bolnice u kojoj se nalazi, te da će na odležavanje kazne doći kad završi liječenje, za dva mjeseca”.

Izvor:Antena M