U neobezbijeđenom magacinu fabrike Optel Vektra nalazi se više od 100 kilograma otrovnih hemikalija, kao što su živa, cijanid, natrijum hidroksid i hlorovodonična kiselina, a za „Dan“ je juče potvrđeno da se preduzimaju i mjere na daljem skladištenju ovih materija, odnosno njihovom odvoženju iz magacina

Unutrašnjost magacina: Opasne materije
dostupne građanima

PLjEVLjA – Slučaj neobezbjeđivanja magacina sa opasnim materijama u fabrici Optel Vektra narednih dana istraživaće pljevaljska policija, nakon čega će Osnovno državno tužilaštvo donijeti odluku da li postoje elementi za krivično gonjenje po službenoj dužnosti. Nakon što su u javnosti objavljeni snimci neobezbijeđenog magacina sa opasnim materijama Osnovno državno tužilaštvo je naložilo policiji da o svemu prikupi podatke.

– Povodom nalaženja otrovnih hemikalija, kako navodite, u objektu bivše Vojne fabrike u Pljevljima, od strane Osnovnog državnog tužilaštva u Pljevljima naloženo je UP – Centru bezbjednosti Pljevlja prikupljanje potrebnih obavještenja i svih relevantnih podataka, nakon čega će isti biti dostavljeni tužilaštvu na ocjenu u cilju utvrđivanja da li u radnjama bilo kog lica ima elemenata bića nekog od krivičnih djela za koja se goni po službenoj dužnosti – saopšteno je za „Dan” iz Osnovnog državnog tužilaštva.

Podsjećamo, prošle sedmice u javnost su dospjeli snimci potpuno neobezbijeđenog magacina fabrike Optel Vektra, u kome se nalazi više od 100 kilograma otrovnih hemikalija kao što su živa, cijanid, natrijum hidroksid i hlorovodonična kiselina. Iz Službe za zaštitu životne sredine su odmah reagovali i obavijestili Upravu za inspekcijske poslove, ističući da će o svemu obavijestiti i policiju i tužilaštvo „jer je neprihvatljivo da magacin sa opasnim materijama bude otvoren i bez obezbjeđenja”.

Iz Uprave za inspekcijske poslove javnost su informisali da ih je raniji stečajni upravnik Radojica Grba obavijestio da u krugu fabrike postoji obezbjeđenje, te da su njihovi inspektori, prilikom izlaska na teren, pronašli obezbjeđenje, kao i da su preduzete sve mjere da se magacin pravilno obezbijedi.

Za „Dan” je juče potvrđeno da se preduzimaju i mjere na daljem skladištenju ovih materija, odnosno odvoženju istih iz magacina Optel Vektre. Tokom jučerašnjeg dana obezbjeđenje u fabrici Optel Vektra zaista je bilo, ali je sasvim sigurno da ga nije bilo proteklih mjeseci. „Dan“ je nedavno objavio i snimke demoliranih proizvodnih hala, a protekle nedjelje smo fotografisali i prostor magacina u kome se nalaze opasne materije. Tokom prošlog ljeta u krugu fabrike su pasle krave iz okolnih sela, što je takođe javno objavljivano. Krug fabrike, asfaltirane staze, već odavno su prostor za rekreaciju brojnih građana, dok su hale i druge prostorije mjesto okupljanja neodgovornih lica. Ko je i na koji način poslao obezbjeđenje u fabriku Optel Vektra tokom jučerašnjeg dana nijesmo mogli doznati. Naš pokušaj da od angažovanih lica na obezbjeđenju nešto više saznamo nije uspio, jer nijesu bili voljni da razgovaraju na tu temu. Inače, fabrička kapija, nakon dužeg vremena opet je zatvorena a ostaje da se vidi do kada će tako biti.

Kompanija Vektra je 2008. godine kupila bivšu Vojnu fabriku iz stečaja. Međutim, i pored obaveze da proizvodnju pokrene, to se nikada nije desilo, a cjelokupna oprema je uništena i odvezena. Nedavno je u kompaniji Vektra proglašen bankrot, što dodatno potvrđuje da proizvodnje u ovoj fabrici još dugo neće biti.

B. Jelovac


SNP: Brković umjesto ulaganja, ostavio pun magacin otrova
– DPS biznismen Dragan Brković 2008. godine kupio je Vojnu fabriku u Pljevljima za 2,1 milion eura, a kupovini je kumovao nadaleko poznati stečajni upravnik Radojica Grba, koji je u svakoj pljevaljskoj firmi ugasio svjetlo i stavio katanac. Umjesto investicionih ulaganja od 3,3 miliona eura u Optel i zapošljavanja mladih, DPS patriota Dragan Brković je građanima Pljevalja ostavio pun magacin otrovnih hemikalija. Više od 100 kilograma otrovnih hemikalija, kao što su živa, cijanid, natrijum hidroksid, hlorovodonična kiselina i brojne organske i neorganske baze i kiseline stoje nezaštićeno u otvorenom, ruiniranom magacinu Optel Vektre u Pljevljima – saopšteno je juče iz pljevaljskog odbora Socijalističke narodne partije uz poziv nadležnim državnim organima da ispitaju da li u ovom slučaju ima elemenata krivičnog djela, „s obzorom na to da su opasne hemikalije na dohvat ruke građanima”.

Izvor: Dan