Policajci iz Srbije će i ovog ljeta boraviti radno na crnogorskom primorju, nakon što je pomoćnik direktora Uprave policije Crne Gore Nikola Janjušević, potpisao je Protokol o saradnji tokom ljetnje turističke sezone sa direktorom Direkcije policije Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije Vladimirom Rebićem.

“Kako je predviđeno Protokolom, i ove godine, osme zaredom, policijski službenici iz Republike Srbije će biti upućeni na rad u Crnu Goru tokom narednih ljetnjih mjeseci, gdje će na primorju zajedno sa crnogorskom policijom raditi na prevenciji i suzbijanju kriminala” navodi se u saopštenju.

Osim Republike Srbije, crnogorska policija u cilju ostvarivanja efikasnije međunarodne policijske saradnje i ove turističke ugostiće policijske službenike iz Italije, Hrvatske, Albanije, Sjeverne Makedonije a ove godine po prvi put ikolege iz Rumunije. Oni će tokom ljeta biti radno angažovani na crnogorskom primorju i sa službenicima crnogorske policije.

Službenici Uprave policije Crne Gore će po istom principu radno boraviti na hrvatskom primorju.

“Podsjećamo da je projekat razmjene policijskih službenika počeo sa realizacijom 2012. godine i obuhvatao je kolege iz Hrvatske, Srbije i Albanije, a 2013. godine proširena je saradnja sa policijama Sjeverne Makedonije i Italije, dok je ove godine crnogorska policija potpisala Memorandum sa Rumunijom, pa je sardanja proširena i sa ovom državom. Jedino sa policijom Hrvatske razmjena funkcioniše na bazi reciprociteta, dok iz ostalih pet zemalja policijski službenici radno borave na našem primorju”, saopšteno je iz Uprave policije.

Dodaje se da su dosadašnja praksa i iskustva, koja se tiču saradnje policija i razmjene policijskih službenika ovih država u toku turističke sezone, dali jako dobre rezultate kako u prevenciji, otkrivanju i rasvjetljavanju krivičnih djela tako i u razvoju i jačanju kvalitetnih odnosa partnerskih policijskih službi.

izvor: rtcg.me