Organizatori građanskog protesta su najavili da će biti organizovan prevoz za građane sa sjevera države.

“Želimo da promijenimo sistem zbog svih građana Crne Gore. Iz većine crnogorskih gradova biće organizovan prevoz i posebno pozivam građane sa sjevera Crne Gore da se odazovu ovom protestu”, kazao je Hodžić

On je, na pres konferenciji, koju su organizovali predstavnici organizacionog odbora povodom održanih protesta i narednih aktivnosti, poručio da korjenita promjena u Crnoj Gori podrazumijeva promjenu vlasti, kao i sveobuhvatnu izmjenu postojećeg sistema.

„Nastavićemo sa ovim protestima, jer smo preuzeli odgovornost, shodno povjerenju koje nam je ukazano. Na protestu, koji će se organizovati naredne subote, naša ruta će biti izmijenjena. Idemo  prema zarobljenom Javnom servisu RTCG-u“, kazao je Hodžić.

On je rekao da su u toku pregovori sa svim progresivnim snagama u Crnoj Gori, apelujući na sve slobodne građane da se uključe.

Hodžić je najavio da će biti organizovan prevoz do Podgorice iz većine gradova.

„Želimo da promijenimo sistem zbog svih građana Crne Gore. Iz većine crnogorskih gradova biće organizovan prevoz i posebno pozivam građane sa sjevera Crne Gore da se odazovu ovom protestu“, kazao je Hodžić.

On je rekao da je organizacioni tim građanskog protesta „Odupri se“ raspisao konkurs za volontere i donacije.

„Sinoć smo na našoj stranici raspisali oglas za volontere, kao i za finansijsku pomoć. Očekujemo od svih slobodnih građana koji su mogućnosti da pomognu, neko svojim trudom na terenu, a neko finansijama. Dijaspora je vrlo raspoložena da pomogne ovom procesu jer su to ljudi koji su otišli odavde zbog loše socio-ekonomske, društveno-političke situacije i jasno im je da je ovo trenutak u kojem svi treba da se uključe“, kazao je Hodžić.

Član inicijalnog organizacionog tima, Džemal Perović, pojasnio je da su finansije za dva protesta obezbijedili članovi organizacionog tima građanskog protesta „Odupri se“, a da je dio novca obezbijeđen putem donacije.

„Prvi protest je koštao 230 eura, dok je drugi koštao 610. Dio novca smo skupili između sebe, a bilo je i donatora koji su se ponudili da urade dio posla“, rekao je Perović.

On je naveo da su se na prvom performansu pojavili svi čelnici opozicije i podržali građane, a da je, kako je ocijenio, to jeduni način za promjene sistema.

„Neprimjereno je da su u jednoj državi, koja je vodeća u regionu po pregovaračkim poglavljima, zarobljene institucije. Smatram da samo na ovaj način, mirnim protestima, obilježeni samo jednim motivom građana, buntom i nezadovoljstvom, mogu u krajnosti dovesti do promjene u sistemu“, kazao je Perović.

Na pitanje novinara, šta slijedi nakon smjene vlasti i šta je neophodno uraditi kako bi došlo do prave promjene, Džemal je kazao da je ovo prelomni trenutak, a da je rješenje za datu promjenu prelazna vlada.

„Mi živimo u sistemu koji je imitacija višepartizma i demokratskog  sistema. Nije normalno da se vlast ne promijeni 30 godina, od komunizma i da je to jedina država gdje „nije pao Berlinski zid“. Imamo netaknute, komunističke, udbaške strukture i to se mora promijeniti, a to moraju učiniti građani“, kazao je Perović.

Član inicijalnog organizacionog tima, Budislav Minić, kazao da je cilj protesta „Odupri se“ korjenita promjena sistema koja podrazumijeva, kako je istakao, pad vlasti kao prvi preduslov za tu promjenu.

Minić je pozvao sve strukture društva da uzmu učešća, u okviru svojim mogućnosti, u formulisanju zahtjeva.

„Bitno je da dogovorimo red tih zahtjeva, kako ne bi bilo disharmonije i da se zahtjevi niže vrijednosti ne predpostave važnijim zahtjevima koje nosi ovaj proces. Moramo otkloniti greške koje imamo na svim polovima. Važno je da se građani okupljaju oko toga šta predstavlja zajednički cilj“, kazao je Minić.

On je rekao da je grupa građana, koju čine depolitizovani ljudi, formulisala zdrave zahtjeve i da ima spospobnost, kako je ocijenio, da okupi sve strukture društva, nezavisno od svih podjela „na kojima opstaje sistem“.

Na pitanje novinara, da li će protesti ostati građanski ili postoji mogućnost da ih predvode politički lideri, Budimir je kazao da će proteste predvoditi organizacioni odbor, koji će stalno biti proširivan.

“Zahtijevamo od političkih partija, da svoju infrastrukturu stave u funkciju građanskih protesta i da zapostave svoje partijske animozitete i razlike. Ono što građani namjeravaju da urade je i u interesu političkih partija. Korjenita promjena uslova za izbore i demokratije je stepenica, koju mora podržati svaka kvalitetna partija“, poručio je Minić.

On je kazao da je dužnost grupe građana koja organizuje građanski protest da ujedine sve crnogorske i međunarodne subjekte koji procesu promjene sistema mogu doprinijeti.

„Trudićemo se da dostignemo standarde razvijenih demokratija, nezaisno kada ćemo biti primljeni u Evropsku uniju. Želimo da stvorimo pravosuđe kojem ćemo vjerovati i koje će imati autoritet sudija i tužilaca“, istakao je Minić.