Savjet za građansku kontrolu rada policije preporučio Upravi policije da se u budućim aktivnostima, koje uključuju pretres prostorija u kojem se nalaze i djeca, pokaže veći stepen senzibiliteta i tako izbjegnu posljedice kao u slučaju porodice Knežević.

. .

Savjet je, kako je saopšteno, danas održao sjednicu posvećenu razmatranju aktuelnih policijskih aktivnosti, kojoj su prisustvovali načelnik Centra bezbjednosti (CB) Podgorica Milovan Pavićević i načelnik Odjeljenja bezbjednosti policije u tom CB, Darko Knežević.

„Savjetu su pruženi detaljni odgovori i dostavljena službena dokumentacija koja uključuje naredbu Osnovnog suda u Podgorici o pretresu, zapisnik o pretresanju stana i drugih prostorija, službenu zabilješku policijskih službenika koji su postupali prema građanki R.K. i zahtjev za vođenje prekršajnog postupka protiv nje“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da su predstanici CB Podgorica predstavili činjenično stanje i informisali Savjet da će nastaviti sa tužilačko-policijskim aktivnostima vezanih za događaj od 29. decembra.

Savjet je, u vezi sa tim, preporučio da se u nastavku aktivnosti, posebno onih koje uključuju pretres i hapšenja, pristupi njihovom dokumentovanju, odnosno audio-vizuelnom snimanju, čime će se onemogućiti razližite interpretacije.

„Kada je riječ o zapisniku o pretresanju stana i drugih prostorija, policija je informisala Savjet da na isti prigovor nijesu imala lica koja su prisustvovala pretresu – dva svjedoka i držalac stana“, kaže se u saopštenju.

Savjet je, kako se navodi, od policije informisan da je držalac stana poučen o pravu na prisustvo advokata, što je ona odbila, kao i na mogućnost da sama pozove dva svoja svjedoka koja će prisustvovati pretresu stana, što je takođe odbijeno.

Iz Savjeta su kazali da im se pritužbom obratila građanka M.R. koja je ukazala na nedostatak senzibiliteta policijskih službenika u postupanju prema djeci.

Kako su naveli, član Savjeta Vladimir Dobričanin je u petak obišao troje djece porodice Knežević u Kliničkom centru Crne Gore, a podnositeljka pritužbe, njihova ujna, dostavila je medicinsku dokumentaciju.

„Savjet je preporučio Upravi policije da se u budućim aktivnostima, koje uključuju i pretres prostorija u kojem se nalaze i djeca, pokaže veći stepen senzibiliteta i tako izbjegnu posljedice kao u slučaju porodice Knežević“, zaključuje se u saopštenju.

Izvor:RTCG