Pojačane kontrole na crnogorskom primorju

Uprava za inspekcijeske poslove tokom ove sezone bilježi značajne rezultate. Direktor Uprave Alija Košuta za Novu M kaže da je ove godine više kontrola, ali i nepravilnosti.

“Od 8.juna smo prisutni na primorju do 15. avgusta smo izrekli 8.914 prekršajnih naloga to je za 36,9 odsto više nego u odnos na 2018. godinu. Iznos prekršajnih naloga je tri miliona 412 hiljada”, naveo je Košuta.

Prvi čovjek Uprave za inspekcijske poslove kaže da su nepravilnosti i ove godine iste kao što su bile lani.

“Neisticanje cijena, neposjedovanje rješenja dozvola za rad, licenci što se tiče turističkih agencija i vodiča, animatora, promotera, spasilaca”, dodaje on.

Najviše prekršajnih naloga ove sezone izdala je tržišna inspekcija. No, značajne rezultate, kaže Košuta, bilježi i inspekcija rada.

“Ove godine broj zatečenih lica u radu na crno 272 crnogorska državljanina, stranaca 725. To je 997 a od toga je legalizovalo radni odnos 123 crnogorska državljanina i stranaca 81. To znači da je za njih 204 legalizovan radni odnos”, kazao je Košuta.

Upravo statistika pokazuje da su rezultati inspekcija ove godine značajno bolji nego lani.

“Više njih je uvedeno u legalan radni odnos, da je više registrovanih preduzeća, da su budžetski prihodi po osnovu PDV-a i poreza i doprinosa povećani i to su po budžet značajni prihodi i značajan doprinos”, rekao je on.

Tokom ove sezone u primorskim opštinama angažovano je 66 inspektora.

Izvor: Nova M