EKONOMIJA

Pojačan nadzor na primorju od maja: Inspektori u Kotoru, Baru, Budvi…

Uprava za inspekcijske poslove počeće pojačan nadzor u Herceg Novom, Baru, Budvi, Tivtu, Kotoru i Ulcinju od 1. maja i to će trajati do kraja avgusta.

Kako je saopštio direktor Uprave Alija Košuta, biće angažovano preko 60 inspektora iz Turističke, Tržišne, Inspekcije rada i Zdravstveno-sanitarne inspekcije.

Podsjetio je da je Uprava tokom prošle godine zatekla 2.122 lica koja bez ugovora o radu, od kojih je 689 lica nakon postupanja ove inspekcije zaključila ugovor o radu sa poslodavcem.

Kako je kazao, 2018. godine inspektori su obavili skoro 65.000 inspekcijskih pregleda, u kojima je utvrđeno preko 25.000 nepravilnosti.

“Inspektori su donosili novčane kazne u vrijednosti od preko pet miliona eura, a ukupni ostvareni finansijski efekat inspekcijskog nadzora zajedno sa spoljno-trgovinskim prometom iznosi blizu šest miliona eura. Treba istaći da se iz godine u godinu povećava procenat broja naplaćenih prekršajnih naloga, pa je prošle godine naplaćeno skoro 90 odsto od broja izdatih”, dodao je Košuta.

Košuta se osvrnuo i na negativne komentare kada je u pitanju inspekcijski nadzor auto-puta, navodeći da radovi na izgradnji saobraćajnice kao i radovi na regulaciji rijeke Tare, ipak moraju prouzrokovati izvjesnu zamućenost.

“Stručnjaci kažu da će se pogoršani kvalitet vode popraviti i dostići skoro potupne prirodne vrijednosti nakon nekog vremena od prestanka građevinskih  radova. Analize iz februara i marta pokazuju da je voda bila zadovoljavajućeg kvaliteta, iako je tokom izgradnje auto-puta kvalitet vode stalno varirao u zavisnosti od vremenskih uslova i dinamike gradnje. Takođe je navedeno da je u prethodnom periodu po nalogu Ekološke inspekcije analiziran otpad koji nastaje prilikom iskopa, pa je CETI utvrdio da isti nema u sebi opasnih materija”, istakao je on.

Prema njegovim riječima, Ekološka, Inspekcija za vode i Inspekcija rada od početka realizacije projekta auto-puta vrše pojačan inspekcijski nadzor iz okvira naših nadležnosti.

“Ove inspekcije izvršile su preko 190 kontrola, izrekle 46 mjera ukazivanja i donijele 40 rješenja kojima su naložile otklanjanje  nepravilnosti, izdale 42 prekršajna naloga i 20 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka i podnijele jednu krivičnu prijavu”,zaključio je Košuta.

Izvor: CDM