Pojačan broj pacijenata oboljelih od rota virusa u Pljevljima?

Redakcija “PV Informer-a” dobila je od više građana informaciju da je primjetan povećan broj oboljelih u okviru Medicinskog centra u Pljevljima i Hitnoj medicinskoj službi sa simptomima povraćanja i dijareje.

Pored pacijenata koji se sa takvim simptomima javljanju Hitnoj medicinskoj službi zbog primanja infuzije postoji izvjestan broj pacijenata mlađe dobi i na bolničkom liječenju.

Pacijenti koji su se javljali radi liječenja, dobili su informaciju da se radi o diareji virusnog porijekla, takozvanom kontagiozanom rota virusu koji traje od 3-5 dana i bolest karakteriše mučnina, povraćanje, vodenasti proliv i temperatura.

Redakcija portala zatražila je informaciju od direktora Doma zdravlja u Pljevljima koji je saopštio da će redakcija zvanične podatke dobiti u ponedeljak. Takođe će redakcija zatražiti informacije od nadležnih iz Opšte bolnice u Pljevljima.

Redakcija će u ponedeljak zatražiti informacije i od Zavoda za Hitnu medicinsku pomoć Crne Gore o broju oboljelih u Pljevljima od simptoma rota virusa i da li se može govoriti o epidemiji virusa prema broju prijavljenih pacijenata.

Rota virus nema ništa zajedničko sa gripom, zato mu je potrebno sasvim drugačije liječenje, a najugroženija su novorođenčad i djeca mlađa od šest godina.

Rota virus ili stomačni grip možda ne izgleda kao ozbiljna bolest, ali može biti jako opasan za djecu. Važno je da umijete da prepoznate sve simptome i da budete spremni da odmah pomognete svom djetetu, jer život male djece bukvalno može zavisiti od vaše reakcije.

Glavni simptomi rota virusa su:

Mučnina i povraćanje

Dijareja

Visoka temperatura

Bol u stomaku i grčevi

Glavna prijetnja za dijete je dehidratacija izazvana ovim simptomima. U nekim slučajevima može doći i do kašlja i curenja nosa, pa je prilično teško shvatiti šta nije u redu. Neka djeca mogu doživjeti konvulzije zbog brze dehidracije.

Kada morate odmah da reagujete?

Ljudi svih uzrasta mogu da pate od rota virusa, ali uglavnom pogađa djecu mlađu od 6 godina. U nekim slučajevima potrebna je ljekarska pomoć. Neki od ljekara preporučuju sprečavanje infekcije vakcinom protiv rota virusa. Rota virus je izuzetno opasan za djecu mlađu od 2 godine, tako da bi u tom slučaju trebali da reagujete odmah.

Morate pozvati doktora ako je beba dehidrirana. Glavne naznake su: beba se ne znoji, ima teškoće u disanju, ili ne urinira više od 3 sata. Gledajte da li vaša beba plače bez suza i da li je njen jezik suv, u ovom slučaju, djeca su u velikom riziku od pneumonije.

Da li je potrebna dijeta?

Tokom prva 24 sata, djeca verovatno neće željeti da jedu uopšte, ali moraju piti puno vode. Djetetu možete davati i čaj umesto vode. Mlijeko i mljiječni proizvodi su zabranjeni jer rota virus doprinosi netoleranciji laktoze. Djeci ne smijete davati pileću supu jer ona vodi do dijareje.

Izvor: Pv informer