POLITIKA

Podrška Njemačke Crnoj Gori na polju odbrane i EU integracija

Ministar odbrane Predrag Bošković danas je u Minhenu prisustvovao radnom ručku, čiji je domaćin bila ministarka odbrane Njemačke, Ursula Von der Lejen, koja je istakla da će Njemačka nastaviti da pruža podršku Crnoj Gori na polju odbrane.

Bošković je, kako je saopšteno iz Ministartsva, ocijenio da je saradnja dvije zemlje u oblasti odbrane na veoma visokom nivou, te naglasio da je Njemačka kao jedan od najznačajnijih partnera Crne Gore pružila snažnu podršku našoj državi u ključnim momentima procesa evroatlantskih integracija.

“On je apostrofirao zajedničko učešće pripadnika dvije vojske u Avganistanu, što je značajno doprinijelo razvijanju povjerenja između dvije države”, navode u Ministarstvu.

 

Bošković je informisao sagovornicu da je Crna Gora uputila pripadnike Vojske Crne Gore u misiju “Ojačano prisustvo na Istoku“ (eFP, enhanced Forward Presence) u Letoniju, što je još jedan pokazatelj posvećenosti i doprinosa Crne Gore globalnom miru i stabilnosti

Von der Lejen je istakla doprinos naše zemlje kolektivnom sistemu bezbjednosti kroz aktivno učešće pripadnika Vojske Crne Gore u međunarodnim misijama i operacijama.

 

“Ona je naglasila da će Njemačka nastaviti da pruža podršku Crnoj Gori na polju odbrane”, ističu u Ministarstvu.

Tokom drugog dana Minhenske bezbjednosne konferencije, Bošković se u odvojenim susretima sastao sa zamjenikom premijera i ministrom odbrane Hrvatske, Damirom Krstičevićem, kao i sa Kristijanom Šmitom, (Christian Schmidt), članom Odbora vanjskih poslova parlamentarne grupe Hrišćansko-demokratska unija/Hrišćansko-socijalna unija (CDU/CSU).

Sa Krstičevićem je istaknuta opredijeljenost dvije susjedne zemlje za dalje unapređenje odnosa i saradnje u oblastima od obostranog interesa, što predstavlja jasnu i nedvosmislenu demonstraciju zajedničke odgovornosti za stabilnost regiona.

Razgovarano je o saradnji u oblasti obrazovanja kadeta i usavršavanja profesionalnih vojnih lica u Hrvatskoj, zajedničkom učešću u misiji Resolute Support u Avganistanu, kao i saradnji u okviru Američko-jadranske povelje.

“Istaknuta je snažna podrška Hrvatske evropskim integracijama Crne Gore. Posjeta ministra Krstičevića našoj zemlji planira se za proljeće”, saopštili su iz Ministarstva.

Tokom susreta sa Šmitom, Bošković se zahvalio sagovorniku na sveobuhvatnoj podršci Njemačke u domenu evropskih integracija Crne Gore.

“Ministar je istakao da punopravno članstvo u NATO predstavlja jasan preduslov i snažan podsticaj daljim demokratskim procesima u oblasti političkog, ekonomskog i društvenog poretka naše zemlje”, kazali su iz Ministarstva.

Šmit je izrazio zadovoljstvo  da je Crna Gora pouzdan i kredibilan saveznik u okviru Alijanse, kao i glavni partner EU u regionu u domenu sprovođenja i promocije demokratskih reformi.

“On je istakao i da će Njemačka, kao i do sada, nastaviti da aktivno podržava strijemljenja Crne Gore ka članstvu u Evropskoj uniji”, zaključuje se u saopštenju.

Izvor: CDM