Podnijeta krivična prijava protiv Niksen Čavora

Mještani Spuža podnijeli su juče krivičnu prijavu protiv preduzeća “Niksen Čavor” zbog zagađenja životne sredine i ugrožavanja zdravlja, a iz Osnovnog državnog tužilaštva u Podgorici saopštili su da je formiran predmet povodom objava na portalu Vijesti.

“Formiran je predmet povodom objava na portalu Vijesti: “KOR pozvao građane Crne Gore: Ne kupujte ništa kod zagađivača rijeke Zete”. Preduzimaju se sve mjere i radnje u cilju provjere navoda iznijetih na portalu. Nakon utvrđivanja svih relevantnih činjenica tužilaštvo će, u okviru svoje nadležnosti donijeti odluku i o tome obavijestiti javnost”, navedeno je u saopštenju Osnovnog tužilaštva, piše Pobjeda.

Mještani u obrazloženju za podnošenje krivične pjijave navode da je “Niksen Čavor” odnosno odgovorna lica u pravnom licu izvršilo više krivičnih djela na način što su u dužem vremenskom periodu zagađivala životnu sredinu u vidu ispuštanja otpadnih voda u rijeku Zetu i emisijom štetnih gasova u etar u okolini farme svinja u mjestu Spuž Grbe. Kako su objasnili, tečni otpad iz te farme izliva se u vodoizvorište Kraljičino oko koje je dio sliva vodoizvorišta Mareza, sa kog se vodom snabdijeva Podgorica.

“Sumnja se da je u periodu od kada je PD “Niksen Čavor” istekla privremena vodna dozvola odnosno od 31. maja tekuće godine sav otpad, zbog nepostojanja separatora ispuštan u rijeku iako mu nije produžena dozvola. Takođe, bez preduzimanja mjera zaštite životne sredine u etar su ispuštane štetne materije od otvaranja farme i na taj način došlo je do zagađenja vazduha i ugrožavanja zdravlja više stotina građana koji žive u okolnim naseljima”, naveli su u krivičnoj prijavi.

Prema riječima mještanina Gorana Đuričkovića kao dokaz uz krivičnu prijavu dostavili su izvještaj inspekcijske kontrole od 26. septembra koji je potpisalo više nadležnih inspekcija.

“U izvještaju se konstatuje da “Niksen Čavor” od 1. juna radi bez vodne dozvole za sistem za sakupljanje, prečišćavanje i ispuštanje otpadnih voda”, kaže Đuričković.

On podsjeća da mještani Spuža godinama ukazuju na nesnosni miris, te da posljednje tri niko nije mjerio kvalitet vaz duha u zoni tog naselja.

Neprijatan miris širi se, piše u izvještaju, zato što nijesu adekvatno očišćeni kanali ispod rešetkastog poda u kojima se nalazi velika količina fekalija pomješana s vodom. Kanali su različite dubine, prelivni i sa površine se slivaju ka centalnom kanalu, dok na dnu stalno ostaje veća količina koja doprinosi širenju neprijatnih mirisa iz objekta.

“Treba naći način i odgovarajuće ventilacije koja bi se eventualno, ako je potrebna, adaptirala. Takođe, pokrenuti što hitnije aktivnosti za pravilno izđubravanje i odlaganje đubriva. Radi smanjenja intenziteta neprijatnih mirisa sa farme i postupanja sa stajnjakom iz objekata u skladu sa propisima, moraju se riješiti obezbjeđivanja kompleksna i finansijski vrlo zahtjevna pitanja”, piše u izvještaju.

Iz kabineta predsjednice opštine Zorice Kovačević saopštili su da će “lokalna uprava u saradnji sa Vladom i nadležnim državnim organima preduzeti sve zakonom propisane mjere i neophodne aktivnosti u cilju što bržeg i efikasnijeg rješavanja problema, o čemu su upoznati i mještani Mjesne zajednice Spuž”.

Čavor Radićemo uskoro po evropskim standardima

Vlasnik farme Dragan Čavor kaže da su već postupili po preporukama inspekcije od 26. septembra.

“Objekti farme izgrađeni su 1964. godine i od tada ništa nije urađeno po pitanju ekološkog problema, stanje kakvo smo zatekli takvo je i sada. Počeli smo da postupamo po preporukama iz izvještaja. Izvodimo radove na rekonstrukciji postrojenja za odvajanje tečnog od čvrstog đubriva i na ugradnji separatora za prečišćavanje nus-proizvoda. Rokove koje smo dobili od nadležnih inspekcija ispoštovaćemo do kraja novembra. Drugi rokovi koji se odnose na šest mjeseci tiču se čišćenja štala pa ćemo i te poslove završiti na vrijeme”, najavio je Čavor.

Po njegovim riječima ostale preporuke već su ispoštovane.

“Uređen je krug farme i odlagalište za sitni i krupni otpad i obezbijeđena preventivna zaštita od svinjske kuge. Inače, farma će uskoro funkcionisati po evropskim standardima jer smo konkurisali za podršku od IPARD programa, pa ćemo od tih sredstava riješiti ekološke probleme”, kazao je Čavor.

Što se prijave mještana tiče, on smatra da nema elemenata krivičnog djela te da su radili i rade po zakonu.

Mještani su u nedjelju u znak upozorenja blokirali put Danilovgrad Spuž. Sa skupa su uputili zahtjeve među kojima je najvažniji da se farma iseli na drugu lokaciju gdje će biti sprovedene sve propisane mjere zaštite životne sredine.

Izvor: Pobjeda