Grupa građana Građanska akcija podnijela je danas Specijalnom državnom tužilaštvu krivičnu prijavu protiv premijera Duška Markovića i ministara zbog, kako tvrde, zloupotrebe službenog položaja i nepoštovanja Zakona o turizmu i ugostiteljstvu.

Predstavnik Građanske akcije, Božidar Vujičić, rekao je da su Marković i ministri dali saglasnost na odluku Morskog dobra da se na kupalištima dozvoli postavljanje 235 plažnih barova i ugostiteljskih objekata i oko 175 terasa uz objekte, što je, kako je naveo, suprotno Zakonu o turizmu i ugostiteljstvu.

On je objasnio da je to suprotno članu 46 Zakona o turizmu, koji je upravo Vlada pripremila i uputila Skupštini na usvajanje.

“Ako znamo da su plaže na našem primorju u fazi velikih erozija i da u špicu sezone na nekima nema mjesta za goste, onda je to razlog više da se Zakon ispoštuje, odnosno da ga se Vlada pridržava, a ne da daje saglasnost da se na tim smanjenim površinama plaža postavi toliko privremenih objekata“, kazao je Vujičić PR Centru.

Građanska akcija je, prema njegovim riječima, pored prijave Specijalnom državnom tužilaštvu, podnijela inicijativu Ustavnom sudu da se odluka Upravnog odbora Morskog dobra stavi van snage.

„Ta odluka, osim postavljanja privremenih objekata na kupalištima, predviđa i dodjelu referenci za ranije zakupce prilikom bodovanja ponuda. Tako da su oni, koji prvi put žele da ponude zakup za plaže, u diskriminatorskom položaju u odnosu na one koji su ranije bili zakupci“, saopštio je Vujičić.

On tvrdi da Vlada zloupotrebljava državnu imovinu u političke svrhe.

„Prijava i inicijativa, koje smo podnijeli Tužilaštvu i Ustavnom sudu, su još jedna šansa tim institucijama da se otrgnu od sistemske korupcije koja vlada u Crnoj Gori“, zaključio je Vujičić.

izvor: PR Centar