DRECUN OCIJENIO

Podizanje borbene gotovosti da je upozorenje Albancima

Priština nije sama donijela odluku da krene u akciju na sjeveru Kosova, smatraju predsjednika Odbora za KiM u Skupštini Srbije Milovan Drecun i bivši predsjednik Korodinacionog centra za KiM Nebojša Čović.

Oni kažu da očekuju da će se slični incidenti ponoviti.

Provokacije bi mogle da se intenziviraju u periodu oko 5. i 12. juna kada Priština “pravi feštu” povodom “oslobođenja” i kada im dolaze Klintonovi i Vesli Klark, kaže Čović, koji smatra da Srbija više treba da primijeni “mjere za odvraćanje”, slično kao što Amerikanci pošalju nosač aviona za Iran i kažu da ga šalju “u funkciju mira i odvraćanja”.

S druge strane Milovan Drecun, gostujući u emisiji Sputnjik intervju, skreće pažnju da je Priština ovom akcijom poslala poruku Beogradu da ne želi dijalog, ni pomirenje

“Predsjednik Srbije i Vlada su iz skupštine poslali snažnu poruku Albancima i međunarodnoj zajednici da mi želimo da se razgovori nastave, da želimo da se kosmetski problem rješava na miran način i da se stvore uslovi za istorijsko pomirenje Srba i Albanaca. I dobili smo odgovor: na tu našu poruku mira oni su odgovorili brutalnom akcijom”, upozorava Drecun, koji poruku Prištine tumači i kao namjeru da se dovrši etničko čišćenje.

On takođe ukazuje na neobično ponašanje Kfora, jer je, navodi, mađarski kontingent krenuo da zaustavi akciju kosovske policije, ali ih je komanda vratila u bazu.

Pritom, podsjeća on, Kfor ima mandat i obavezu da zaštiti srpski narod.

Čović upozorava da će Albanci pokušati da kroz priču o borbi protiv kriminala i korupcije uznemiravaju srpsku nacionalnu zajednicu s namjerom da nastave etničko čišćenje, ističući da Srbija treba da bude spremna “i na najgoru varijantu” neke nove incidentne situacije, ali dodaje da su prošla vremena kada bi neko bombardovao Srbiju.

Uz ocjenu da je kapacitet Srbije za reagovanje na Kosovu u kriznim situacijama značajno ograničen, Drecun kaže da naša vlast ipak ima mogućnosti da što direktno, što indirektno utiče na procese.

“Direktan uticaj ostvarujemo preko srpskog naroda i zato je veoma bitno da se održi jedinstvo srpskog naroda. S druge strane, Srbija vrši snažne diplomatske aktivnosti prema prijateljskim zemljama kao što su Rusija, Kina i druge ali i prema zemljama koje imaju uticaja na Prištinu i imaju svoje kontinegnte u sastavu Kfora i koje mogu da utiču na ponašanje Albanaca i bez čije prećutne saglasnosti ovakve akcije kakva je bila ova ne bi bile moguće”, objašnjava on.

Takođe, prema njegovom mišljenju, Srbija ima mogućnost da pošalje “preventivno upozorenje” na osnovu sada već ojačanih sopstvenih odbrmabenih kapaciteta.

“Nije jednostavno odlučiti se za upotrebu tih kapaciteta. Podizanje nivoa borbene gotovosti treba da bude dovoljno upozorenje da Albanci ne nastave sa eskalacijom”, navodi Drecun i ponavlja upozorenje Tačiju da se “ne krije iza NATO”.

“Moj stav je bio da pošaljemo upozorenje i NATO-u da u slučaju da oni ne mogu da zaštite srpski narod ne pomišljaju da dođu u sukob sa nama. Nijesu više iste okolnosti”, kaže on.

Izvor: RTCG