Podignuta optužnica protiv bivše načelnice Poreske uprave i još 22 osobe

Specijalno državno tužilaštvo (SDT) podiglo je optužnicu protiv bivše načelnice Poreske uprave područne jedinice Podgorica S.M. i još 22  osobe zbog sumnje da su kao članovi kriminalne organizacije zloupotrebom ovlašćenja u privredi, pranjem novca i falsifikovanjem isprava oštetili državni budžet za višemilionski iznos, saopšteno je iz SDT-a.

„Specijalno državno tužilaštvo dostavilo je 29.12.2021.godine, Višem sudu u Podgorici radi kontrole i potvrđivanja optužnicu podignutu protiv S.M. nekadašnje načelnica Poreske uprave, PJ Podgorica, M.P. nekadašnji državni Sekretar u Ministarstvu finansija, te D.V., B.P., I.P., D.P., S.J., D.L., R.S., A.R., N.Đ., B.M., M.R., S.S., M.J., R.K., M.A., S.I., B.R., M.V., D.K., N.P., A.M. i pravnih lica „P.S.G.“ DOO Podgorica, „A.K.“ DOO Podgorica, „A.K. M.“ DOO Podgorica, „V.C“ DOO Podgorica, „T.T.“ DOO Podgorica, „M.M.“ DOO Podgorica, „P.C.“ DOO Podgorica, „M.K.C.“ DOO Podgorica i „7I.“ DOO Podgorica, zbog krivičnog djela stvaranje kriminalne organizacije, zloupotreba službenog položaja, zloupotreba ovlašćenja u privredi, pranja novca i falsifikovanje službene isprave“m, navodi se u saopštenju.

Okrivljenima se stavlja na teret da su u periodu od 2011. do 2019.godine, organizovali i postali članovi kriminalne organizacije koja je imala za cilj vršenje neodređenog broja krivičnih djela.

Kako navode iz SDT-a, za ta krivična djela prijeti kazna zatvora od četiri godine ili teža kazna.

„… Radi realizacije kriminalnog plana da pribavljanjem i knjiženjem fiktivnih faktura i privremenih situacija, te sastavljanjem isprava neistinite sadržine, lažnim prikazivanjem i prikrivanjem činjenica neistinitno prikazivali stanje i rezultate poslovanja, kako bi podnošenjem zahtjeva za povraćaj PDV-a izvlačili novac iz Budžeta Crne Gore, sa znanjem u trenutku prijema da potiče iz kriminalne djelatnosti i taj novac upotrebljavali za kriminalnu organizaciju kao takvu. Ovakvim djelovanjem pribavili su višemilionsku korist za kriminalnu organizaciju i okrivljena pravna lica i pričinili štetu budžetu u iznosu od oko 6.900.000,00€, koji predstavlja iznos protivzakonito povraćenog PDV-a iz Budžeta Države Crne Gore“, zaključuje se u saopštenju.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor