Podgorica domaćin Foruma o saobraćajnoj povezanosti

Forum o saobraćajnoj povezanosti, jedan od najvećih događaja u oblasti saobraćaja, biće organizovan 1. i 2. oktobra u Podgorici, saopštila je za CdM direktorica Direktorata za međunarodnu saradnju i EU fondove Emina Mujević Kara.

Kako je istakla, osim Ministarstva saobraćaja i pomorstva Crne Gore, jednog od organizatora skupa koji okuplja stručnu javnost, predstavnike vlada i donosioce odluka iz regiona i zemalja EU, privrednu i akademsku zajednicu, nevladin sektor, te međunarodne finansijske institucije i predstavnike međunarodnih organizacija, u organizaciji Foruma učestvuju Međunarodna federacija za puteve, Privredna komora Crne Gore, Mašiniski fakultet Univerziteta Crne Gore i Monteput.

“Forum o transportnoj povezanosti je platforma za razgovor o sadašnjim i budućim trendovima u oblasti saobraćaja, posebno onima od značaja za region Zapadnog Balkana i okupiće oko 200 učesnika. Cilj ovog skupa je podsticaj otvorenog dijaloga na teme vezane za saobraćajnu povezanost, transportne koridore, bezbjednost u saobraćaju, finansiranje i investiranje u oblasti infrastrukture u regionu Zapadnog Balkana”, istakla je Mujević Kara.

Najavljuje da će tokom trajanja Foruma o transportnoj povezanosti prisutni imati priliku da učestvuju na radionicama fokusiranim na oblast bezbjednosti saobraćaja na putevima i javno-privatnim partnerstvima.

“Crna Gora je dostigla značajan napredak u pretpristupnim pregovorima s Evropskom unijom. Saobraćajna politika i integracija saobraćajne mreže u jedinstveno evropsko tržište i saobraćajnu mrežu ostaju glavni prioritet Vlade Crne Gore i Ministarstva saobraćaja i pomorstva”, naglasila je direktorica Direktorata za međunarodnu saradnju i EU fondove.

Kako je dodala, bez moderne infrastrukture, koja bi povezala različite regionalne i nacionalne mreže, nije moguće uspostaviti slobodan protok roba, usluga, kapitala i radnika, a to je ujedno važan element za ostvarivanje ekonomske i socijalne kohezije Unije.

“Politika povezivanja Zapadnog Balkana ostaje izazov, te je Forum prilika za intenziviranje saradnje regiona i Evropske unije, započet kroz Berlinski proces i utvrđenu Agendu povezivanja. Organizacijom događaja koji okuplja sve relevantne faktore u oblasti saobraćaja, Crna Gora potvrđuje svoje opredjeljenje da istraje u ovom procesu”, poručuje Mujević Kara.

Izvor: CDM