Pod reflektorima počela sanacije piste na tivatskom aerodromu

Na tivatskom aerodromu, kako je najavio direktor Aerodroma Rade Marić počela je primarna sanacija poletno-sletne staze u dijelu gdje su oštećenja veća.

Posao je vrijedan oko 200.000 eura, a radove izvodi podgorička firma Asfalt Beton koja prema ugovoru taj posao treba da završi za šest dana.

Radovi se odvijaju noću jer na tivatskom aerodromu nema noćnih letova.

Na pisti dugoj 2,5 kilometara saniraće se dionica u dužini od 600 metara, širini 12 metara odnosno po šest metara od ose centralne linije.

Pista na Aerodromu Tivat bila je predmet polemike nakon što je Građanski pokret URA predstavio, navodno, kako su ga nazvali, procurjeli dokument Agencije za civilno vazduhoplovstvo koji, kako tvrde, svjedoči o ugroženoj bezbjednosti kako domaćih tako i inostranih državljana koji putuju preko tivatske vazdušne luke.

Foto: CdM

Oglasio se nakon toga Marić, koji je poručio da nijedno oštećenje na poletno-sletnoj stazi evidentirano prošle godine u međuvremenu nije uvećano iako je aerodrom u kontinuiranoj upotrebi.

“Nijedno od tih oštećenja na habajućem asflatnom sloju piste, kako su i zvanično konstazovali inspektori ACV-a, ne predstavlja ozbiljniju prijetnju za sigurno odvijanje vazdušnog saobraćaja na Aerodromu Tivat”, istakao je direktor Aerodroma Tivat.

On je ukazao i na to da na ovaj aerodrom slijeću avioni renomiranih kompanija koje izuzetno drže do sigurnosti i bezbjednosti letjenja i koje su sve, prije nego što će uspostaviti saobraćaj sa Tivtom, prethodno ovdje poslale svoje osoblje da pregledaju svaki aspekt ove vazdušne luke, uključujuči i pistu.

Tada se oglasio i direktor Aerodroma Crne Gore.

“Sigurnost i bezbjednost odvijanja vazdušnog saobraćaja na Aerodromu Tivat ni u jednom trenutku nije bila niti je sada ugrožena”, rekao je izvršni direktor Aerodroma Crne Gore Danilo Orlandić, reagujući na, kako tvrdi, skandaloznu konferenciju za medije Građanskog pokreta URA.

Izvor: CDM