Suđenje petorici bivših pripadnika Vojske Republike Srpske zbog mučenja i ubistava 20 putnika iz voza u Štrpcima 1993. godine treba da počne danas pred Odjeljenjem za ratne zločine Višeg suda u Beogradu. U ovom slučaju optuženi su Dragan Lukić, Ljubiša Vasiljević, Duško Vasiljević, Jovan Lipovac i Dragana Đekić.

Optužnicom im se stavlja na teret krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva u saizvršilaštvu u mjestima Štrpci, Prelovo i Mušići u Bosni i Hercegovini 27. februara 1993. godine.

Kako je ranije saopšteno iz tužilaštva, sumnja se da su učestvovali u otmici i ubistvu 20 putnika iz voza koji je saobraćao na relaciji Beograd-Bar. Nakon što su zaustavili voz u stanici Štrpci, otete putnike odveli su u školu u mjestu Prelovo, gdje su ih opljačkali i tukli.

Potom su ih odveli do napuštene kuće blizu obale rijeke Drine, gdje su ih ubili hicima iz vatrenog oružja, a njihova tijela potom bacili u Drinu.

Kako je ranije saopštilo Tužilaštvo za ratne zločine, oni se terete da su pod komandom Milana Lukića, u sastavu Vojske Republike Srpske, zajedno sa pripadnicima formacije “Osvetnici”, Višegradske brigade i drugim pripadnici VRS-a i osuđenim Nebojšom Ranisavljevićem, nečovječno postupali, mučili i učestvovali u ubistavima civila nesrpske nacionalnosti.

izvor: B92