Beransko kulturno ljeto, počelo je sa kulturno-umjetničkom manifestacijom „Ladica đinđuva po trgu prosuta“. Direktor Lokalne turističke organizacije Ivan Radević, kazao je da organizacija, na čijem je čelu, ove godine potpisuje više manifestacija,  kao organizator i kao pokrovitelj.U okviru IV Bihorskog kulturnog ljeta , u ponedeljak u 20h, biće održana promocija knjige ,,Album za prognane“ autorke Rebeke Čilović.

 

    „Ljetnje aktivnosti Turističke organizacije Berane, započele su odavno, još sa „Limskom regatom“, a biće nastavljene izložbom oldtajmera 15. Jula. Takođe ćemo učestvovati u organizaciji proslave „21. Jula“, Dana opštine Berane. Za tu priliku organizujemo koncert Ivane Selakov, u glavnoj gradskoj ulici. Nakon toga, 22. i 23. jula na beranskom aerodromu biće održan „Thunder Fest“, 29. jula organizujemo tradicionalnu „Šlaufijadu“, dok će Aero – miting aviomodelara biti održan 5. Avgusta. Tokom trajanja Beranskog kulturnog ljeta očekujemo da ove manifestacije privuku veliki broj sugrađana i gostiju“, kazao je Radević.

Direktorka Centar za kulturu Slobodanka Ivanović, kazala je da će tokom trajanja Beranskog kulturnog ljeta u ovoj ustanovi biti prikazane dvije pozorišne predstave – 3.jula „Lopuže“ po tekstu Branislava Nušića, a u izvođenju Pozorišta „Slavija“ i komad „Poslednji čin komedije smrti“ reditelja Gorana Bjelanović, rađen u produkciji beranskog Centra za kulturu, koji je na programu 11. jula.

„Što se tiče muzičkog dijela programa, koncert klasične muzike u izvođenju dua Boris Nikčević – gitara i Bojana Brajović – flauta planiran je za 5. jul. Učestvujemo i u programu „Dani ruske kulture“ u okviru kojeg ćemo u Centru za kulturu za tri dana prikazati šest ruskih filmova. Za 20. jul planiran je koncert Ruskog plesnog ansambla, a za 25. jul književno veče posvećeno Dostojevskom. Dan kasnije biće otvorena izložba knjiga ruskih autora“, dodala je Ivanović.

Program Beranskog kulturnog ljeta podržaće i Polimski muzej organizacijom dvije izložbe. „Prva je izložba fotografija  u okviru „Dana ruske kulture“ pod nazivom „Život Aleksandro – Nevske lavre u slici i riječi“. Izložba će biti organizovana u saradnji sa Eparhijom budimljansko – nikšićkom, i biće otvorena 19. jula. Druga izložba, pod nazivom „Alergene biljke“, koja je rađena u saradnji sa Prirodnjačkim muzejom iz Beograda, biće otvorena 28. jula“, kazala je direktorka Polimskog muzeja Violeta Folić.

Direktor Sportskog centra Goran Zonjić, istakao je da će i ove godine u okviru Beranskog kulturnog ljeta biti organizovan tradicionalni turnir u malom fudbalu.

„Praksa je prethodnih godina bila da ovaj turnir počinje 21. jula, ali ove godine smo riješili da on počne 10. jula. Želja nam je da ove godine taj turnir vratimo na stari, prepoznatljiv nivo. Obezbijedili smo, uz podršku Sekretarijata za sport,  nagradni fond od 3000 eura za prvoplasirane ekipe“, kazao je Zonjić.

Sekretar sekretarijata za sport, kulturu, mlade i saradnju sa NVO Opštine Berane Zoran Jojić, istakao je da je ovaj sekretarijat nosilac organizacije koncerta Biljane Krstić, koji će biti održan 17. Jula, u Spomen parku na Jasikovcu.

„Takođe smo nosioci i organizacije Petog atletskog mitinga koji će biti održan dan kasnije. Ovaj miting će biti drugačiji od prethodnih jer će biti organizovan u glavnoj gradskoj ulici po ugledu na velike svjetske gradove. Pored ovog, zajedno sa MK „Sokolovi“, učestvovaćemo u organizaciji „Motorijade“ koja će biti održana od 14. do 16 jula“, rekao je Jojić.