U dvije osnovne škole na području opštine Žabljak nova školska godina počela je u skladu sa odlukama resornog ministarstva i preventivnim mjerama u okolnostima pandemije COVID 19.

„Školsku godinu, u devet razreda pohađaće ukupno 216 učenika, pet manje nego prošle godine. Među njima su i 24 prvaka, koliko ih je i prošle godine po prvi put sjelo u đačke klupe“, kaže direktorica OŠ „Dušan Obradović“ sa Žabljaka Slađana Gluščević.

Njena koleginica iz OŠ „Vuk Knežević“ u Njegovuđi Željka Vulanović kaže da su ove školske godine u devet razreda upisana 32 đaka, dva manje nego prošle godine. Među njima nema prvaka, za razliku od prošle godine kada su nastavu pohađala četiri đaka.

Ukupan broj učenika u žabljačkim osnovinim školama, statistički, godinama unazad kreće se u ovim okvirima.

Zabrinjavajuće mali broj u odnosu na prosjek iz druge polovine prošlog vijeka kada je bilo mnogo više đaka i područnih odjeljenja kojih odavno u žabljačkoj opštini nema. Sve je to u skladu sa demografskom slikom ovog kraja uslovljenom trendom raseljavanja stanovništva, slabljenja sela i poljoprivrede, tranzicionog kraha privrede.

Izvor: antenam.net